Vadba/šport

Zaupaj si. Zmoreš več kot si misliš

Dosežeš lahko točno to kar si zadaš. Čisto vse. Le potrpežljiv moraš biti, si dati čas, sprejeti padce – jih sprejeti kot izzive, da se kaj novega naučiš, a hkrati aktivno slediš ciilju ki si si ga zadal.

Pogosto mi kdo reče: ne grem na jogo ker nisem gibljiv,  teči bom začel ko bom shujšal, ne morem teči ker imam težave s kolenom, ne morem narediti sklece zaradi poškodbe zapestja iz otroštva, ne morem narediti predklona ker sem stara, ta položaj je pretežak in si ga ne upam naredit., kolo je za mlade.. To so lahko dobri izgovori, da se ne pričneš gibati. Oz tako sprejmeš dejstvo, da je taka izbira edina, ki jo imaš na voljo oz se oklepaš teh misli in jih nato ponotranjiš in to sprejmeš. In vsakič ko to na glas poveš, si še bolj dopoveduješ da neke reči ne zmoreš.

Različne vzpodbude za pričetek zdravega načina življenja

Prijatelju, ki je takrat imel nekaj manj kot 40 let, kakih 60 kg preveč in povišan pritisk, je zdravnik predpisal tablete za zniževanje krvnega tlaka. Odkrito sem mu povedala, da je to podpiranje lenobe. Da ima povišan krvni tlak zaradi nezdravega načina življenja: prevelika telesna teža, nezdrava prehrana, neaktivnost.  Seveda so ga moje besede pretresle, a čez kak dan je prišel do mene in mi rekel da imam prav. In aktivno se je lotil poti do zdravja: postopoma je v svoj vsakdan vpeljal gibanje, pričel jesti zdravo in uravnoteženo prehrano, gazirane pijače je zamenjal z vodo. Kmalu je lahko opustil tablete. Tak pristop ne deluje pri vsakemu človeku. Res pa je, da takega posameznika ne smemo tolažiti in mu dajati upanje da bo boljše, če sam ne misli kaj narediti.

Omejitve, da ne nekaj ne zmoreš niso fizične, ampak so del tvojega uma

Če si dopoveduješ da nečesa ne zmoreš zaradi neke fizične omejitve, potem nimaš niti priložnosti poskusiti, kaj šele vztrajati in to morda doseči. Najlažje se je prepustiti in verjeti v to kar so nam povedali, recimo: zaradi poškodbe kolena ne boste mogli več teči itd. Lahko to sprejmeš, lahko pa najdeš način kako spet biti aktiven – npr poiščeš fizioterapevta, ki za tvoje potrebe najde primerno fizioterapijo. Morda imaš neko fizično omejitev že celo življenje, ki ni del poškodbe, pa si nekajkrat recimo poskusil pa ti ni uspelo, in si to potem opustil. Namesto tega se raje vprašaj: kaj lahko naredim da bom to dosegel oz zmogel. Recimo stoja na rokah, most, preval nazaj, preteči maraton, prekolesariti 50 ali več km…vse to zmoreš. A vedno je do tam pot oz je potreben čas da to osvojiš.

Z vztrajnostjo in potrpežljivostjo do cilja

V skupini vadečih so posamezniki različo fizično zmogljivi. Nekateri bolj, nekateri manj. Oboji pa imajo na voljo vztrajnost in potrpežljivost. Prvi ki so fizično bolj zmogljivi, da znajo s potrpežljivostjo slediti vadbi ko le-ta  postane  manj zahtevna. In drugi ki so fizično manj zmogljii, pa z vztrajnostjo graditi svojo fizično pripravljenost in slediti vadbi, ki je na trenutke morda malo bolj zahtevna in poskusijo z vsako vadbo iti korak dlje, si zaupajo in raziskujejo. Tako se znotraj skupine lahko veliko naučimo o sebi, o svojih sposobnosth, mejah, opazujemo svoje telo in se ne primerjamo z drugimi.  Tako da v osnovi gibljivost, vzdržjivost in moč niso predpogoj za obisk vadbe, pač pa se vse to z vadbo lahko pridobi. In seveda če sprejmemo: da je vsak dan priložnst za nov začetek.

Zmoreš vse.

 

Foto vir: Športna unija Slovenije