Vadba/šport

Voda – tekočina, ki naj bo ves čas na dosegu roke

Telo je sestavljeno iz 60 – 70 % vode. Voda se nahaja v vseh organih v telesu in je nujna za življenje oz v telesu zagotavlja okolje v katerem se dogajajo kemične in fiziološke funkcije našega organizma. Brez vode smo lahko samo nekaj dni, medtem ko smo lahko  brez hrane tudi mesece. Nenehno jo izgubljamo z dihanjem in potenjem, nato pa še z urinom in blatom.

V telo moramo vnesti vsaj toliko vode kot smo jo izgubili. Pomanjkanje vode zaznamo kot žejo, kar je že posledica dehidracije in sicer: usta postanejo suha, sledi blaga oblika glavobola, ki mu lahko v hujših oblikah sledi vrtoglavica. Pri ljudeh, ki dalj časa premalo pijejo se pojavi tudi povišan krvni tlak. Če ne nadomeščamo izgubljene tekočine, prične telo črpati vodo iz organov. Če to počnemo pogosto, bi pomenilo da naši organi tako niso dovolj »navlaženi« in se tako posledično pospešijo procesi staranja.

 

Zakaj je potrebno piti oz. nadomeščati izgubljeno tekočino

Na dan izgubimo približno 2,5 litra tekočinekar pomeni da moramo na dan zaužiti vsaj toliko vode kot smo jo porabili. Priporočilo je, da vodo pijemo večkrat po malo, zato da ne povzroči povečano izločanje urina, ampak da se le-ta izkoristi za procese v telesu. Torej razlogi da redno pijemo so:

  • z vodo omogočimo telesu normalno prebavo, cirkulacijo, absorpcijo, transport kisika in hranilnih snovi, vzdržujemo temperaturo telesa in proizvodnjo sline,
  • voda pomaga pri hujšanju, s tem da se z večjim vnosom tekočine in hkratnim gibanjem pospešuje poraba kalorij,
  • sodeluje pri prečiščevanju telesa,
  • voda poskrbi za zdravo srce in sicer zmanjša se možnost za srčni infarkt za približno 40 %,
  • voda nam daje “energijo” oz. če že čutimo žejo pomeni, da smo že dehidrirani in posledično postanemo omotični, utrujeni, slabo se počutimo,
  • zmanjša tveganje za nastanek raka in sicer z rednim pitjem večje količine vode kot smo jo porabili imamo tako za 45 % manj možnosti za razvoj raka na debelem črevesju in 50 % manj možnosti za razvoj raka na mehurju. Zmanjša se tudi verjetnost za pojav raka na dojkah,
  • z zadostno količino zaužite vode tudi poskrbimo za lepšo oz bolj zdravo kožo.

 

Nadomeščanje vode med in po vadbi

Poleg običajne izgube vode – v mirovanju, izgubljamo večje količine vode z gibanjem in globokim dihanjem med samo vadbo. Nadomestili naj bi približno toliko vode kolikor smo jo med vadbo izgubili, vendar je ta količina zelo odvisna od vadbe in od posameznika. Da bi preverili koliko vode smo izgubili med vadbo, lahko naredimo preprost test, tako imenovani kopalniški test. S kopalniškim testom ugotovimo koliko vode porabimo med gibanjem oz. da vemo koliko jo moramo nadomestiti. Postopek: pred vadbo se goli stehtamo in to ponovimo tudi po vadbi. Razlika v teži je količina porabljene vode in sicer 1kg je enak 1litru vode. Pri izračunu poleg prve in druge teže, še upoštevamo količino zaužite tekočine in odštejemo od končne teže. Primer: dekle ki je bilo pred vadbo težko 58 kg, je po končani vadbi tehtala 57 kg. Torej izgubila je 1 kg oz. 1 liter tekočine. Pri izračunu upoštevamo morebitne popite tekočine med samo vadbo in jih na koncu odštejemo.  Za vsak izgubljeni kilogram telesne teže oz. liter izgubljenega znoja je potrebno zaužiti 1,5 krat več vode.

 

Kako naj se spomnim piti vodo?

Med običajnim delovnikom, ko nas večina sedi, je lahko zelo preprosto ves čas nadomeščati tekočino. In sicer tako, da imaš ob sebi ves čas flaško z vodo. Za lažji nadzor si recimo pripravi za na pot 2 flaški in ju označi z urami. Na naši sliki lahko vidiš primer označenih flašk po urah, kjer lahko sproti preverjaš nivo popite tekočine ob določenih urah. V 8ih urah (sedeče delo) naj bi popili približno 2 litra vode. Ostalo pa si določimo glede na aktivnosti oz na vrsto vadbe. Preveri koliko vode popiješ in si morda za vsako uro nastavi opomnik, ki te spomni na par požirkov vode. Ta opomnik lahko izkoristiš da še istočasno pretegneš svoje telo in se malo razgibaš.

Voda naj bo vedno na dosegu roke

Voda naj bo vedno na dosegu roke