Novice, Vadba/šport

Tek v družbi

Tek v družbi je lahko zabava in hkrati motivacija, sploh za tiste, ki bi želeli začeti s tekom. Tako lahko pričneš teči s prijateljem, partnerjem, mamo, sestro, z nečakom ali s komerkoli, ki bi ga tudi sicer povabil na kavo ali prijeten klepet.

Prvi trening teka je bistveno lažji, če tečemo ob nekomu, ki je že vajen teči. Tako se boš počutil varnega, hkrati pa se ti ni potrebno obremenjevati s tem, da si počasnejši in brez kondicije. Izkušen tekač, je prav tako kot ti, bil nekega dne začetnik in ve kako se počutiš in ve kaj doživljaš. Zagotovo pa je vsaj za začetek, ko še nisi vajen teka,  tek v družbi spodbuda in način da lahko tek vzljubiš. Pomembno je, da se lotita teka počasi in vključita v trening tudi ogrevanje, na koncu pa obvezno raztezanje.  

Česa se že izkušen tekač nauči od počasnejšega tekača 

Hitrejši tekač običajno teče po planu. Njegovi treningi so individualni in običajno usmerjeni v izboljšanje časa na eni izmed naslednjih tekmovanj ali osvojitev medalje. Zelo hitri tekači so dobili hitrost v dar – hitrost je v 90 % prirojena. Taki treningi so zanj lahko na trenutke stresni, še bolj pa dnevi pred prihajajočo tekmo. Občasno bi se lahko za sprostitev podal na trening z začetnikom ali z nekom, ki teče počasi. Tako bo vsaj za nekaj časa opustil misli o tekmi in napredku in opazoval začetnika, ki morda komaj preteče kak kilometer naenkrat. Hitrejši tekač se tako lahko od počasnejšega tekača lahko nauči potrpežljivosti, hkrati pa se še regenerira in spočije. S spodbujanjem počasnejših tekačev se lahko zabava in nasmeje.

 

Česa se počasnejši tekač oz. tekač začetnik nauči od hitrejšega oz. izkušenega

Vsak, ki neko stvar obvlada, je nekoč bil začetnik. Zato sotekač razume tvoje sopihanje, bolečine, rdečico na obrazu, obup. Da se telo navadi na tek, se je potrebno treningov lotiti postopoma. Začeti je potrebno s krajšimi enotami teka in se odpraviti na trening vsaj dvakrat na teden. V treninge je potrebno vključiti vaje za moč, raztezne vaje, tekaško abecedo.  Na začetku je tek kombiniran s hojo in je to za srce predpriprava na napor. Izkušen tekač te bo naučil postopnosti – da se z majhnimi koraki in s potrpežljivostjo lahko pride daleč.

 

S kom pa ti tečeš? Če še ne tečeš se nam lahko pridružiš. Medse vabimo tudi take, ki hodijo in potrebujejo podporo in zabavo.

Tek v družbi