Novice, Zanimivosti

Superživila v nosečnosti

Nosečnice spadajo med skupine ljudi, pri katerih je zdrava prehrana še posebej pomembna. Uravnotežena in raznovrstna prehrana, predvsem pa zadosten vnos določenih vrst hranil so nujni za normalen potek nosečnosti vse do poroda ter zdrav razvoj otroka.

S čim do vitaminov in mineralov?

Vitamin A najdemo v rdečem, oranžnem in rumenem sadju in zelenjavi, jajcih in mlečnih izdelkih. Ker je vitamin A topen v maščobah, je za njegov izkoristek nujno uživanje tudi slednjih.
Vitamina B1 in B2 najdemo v stročnicah, zelenolistni zelenjavi in svinjini, kvasu in rjavem rižu; vitamin B6 najdemo v ribah, bananah, krompirju, grahu, arašidih, kvasu; vitamin B12 najdemo v mesu, ribah in mlečnih izdelkih.
Folno kislino najdemo v rdeči pesi, špinači, brokoliju, ohrovtu, agrumih, poru, cvetači, beluših, orehih, …
Vitamin C najdemo v jagodičevju, agrumih, paradižniku, brokoliju, špinači, krompirju, cvetači, paprikah, …
Kalcij najdemo v mleku in mlečnih izdelkih, ribah, oreščkih, stročnicah, …
Železo najdemo v rdeči pesi, zeleni listnati zelenjav, slivah, suhem sadju, špinači, gobah..
Jod najdemo v ribah, školjkah, jajcih in mleku (polnovrednem, surovem).

Nosečnost

Nosečnost

SUPERŽIVILA v času nosečnosti

Spirulina oziroma modro zelena alga je kompleksen vir naravnih vitaminov in mineralov. Mikroalga je bogata z betakarotenom in vsebuje železo, kalcij, magnezij, cink, folno kislino, biotin, uporaben vitamin B12, klorofil, encime in sekundarne rastlinske snovi. Vsebuje kakovostne beljakovine z vsemi esencialnimi aminokislinami, kot tudi večkrat nenasičene maščobne kisline in gama linolensko kislino. Spirulina ja lahko odličen vir različnih hranilnih snovi, zato se priporoča kot učinkovit in dobrodošel dodatek k vsakodnevni prehrani, še posebej vegetarijanski. Je tudi beljakovinsko bogata hrana z nizko energijsko vrednostjo, primerna za hujšanje. Številni prehranski strokovnjaki priporočajo Spirulino med nosečnostjo in v dobi dojenja.
Reishi (lat. Ganoderma Lucidum – svetlikajoča goba) je goba s 4000 letno tradicijo uživanja in ima za seboj pomembno zgodovino. V Aziji jo zaradi njenih posebnih zdravilnih lastnosti zelo visoko cenijo. Znana je tudi kot »goba nesmrtnosti«, kar izhaja ravno iz njene sposobnosti, da bistveno upočasnjuje proces staranja. Vsebuje številne vitamine (A, B2, B3, B6, biotin, folna kislina…), mineralne snovi (železo, magnezij, cink, baker, mangan, germanij…) ter visoko kakovostne polisaharide in triterpene. V raziskavah so dokazali, da triterpeni (ganoderminska, luciderminska, ganolucinska kislina…) vplivajo na zmanjšanje škodljivega holesterola v krvi, zmanjšujejo krvni pritisk ter imajo antitrombozni učinek. Moderne raziskave še potrjujejo, da ima goba Reishi sposobnost krepitve imunskega sistema in daje telesu dodatno zaščito.

Nakup.

VitaNatur_spirulina
Atraktilis velja v kitajskem tradicionalnem zeliščarstvu za eno najbolj pomembnih in redno uporabljanih zelišč. Je sestavina mnogih zeliščnih mešanic, ki krepijo Či. Beli atraktilis na Kitajskem zelo pogosto uživajo nosečnice, da bi zaščitile zarodek in okrepile sebe. Še posebej priporočljiv je za ženske, katerih Či energija je nizka in zato občutijo omedlevico, prebavne težave in slabokrvnost.
Atraktilis je učinkovit tudi pri odpravi zaprtja v poporodnem obdobju ali po ginekoloških operacijah, če se ga v razmerju 2:1 meša z rehmanijo. Pomaga lahko blažiti močno gibanje ploda med nosečnostjo. V primeru šibkosti kot posledice primanjkljaja Či energije ali slabokrvnosti je atraktilus učinkovit, če se ga meša z ginsengom in/ali skorjo gutaperčevca (Eucommia). V primeru vročice se ga meša s skutelarijo, proti kroničnemu prehladu pa pomaga mešanica atraktilisa in artemizije.

Nakup.

VitaNatur_atraktilis
Posušene goji jagode so sestavljene iz v povprečju 68% ogljikovih hidratov, 12% beljakovin, 10% zdravih maščob in 10% vlaknin, ki ugodno vplivajo na prebavo. Vsebujejo 18 vrst amino kislin, vključno z vsemi osmimi esencialnimi, ki jih telo samo ne more tvoriti. Tu so še 6 vrst vitaminov, 11 vrst mineralov in 22 vrst mineralov v sledovih, fitonutrienti, 5 vrst nenasičenih maščobnih kislin (kar je za rastlino precej nenavadno), 5 različnih karotenoidov in številni pigmenti fenoli, ki delujejo kot antioksidanti. Nasploh so goji jagode eden najbogatejših virov antioksidantov v rastlinskem (pravzaprav tudi v kateremkoli drugem) svetu. Karoteni kot sta beta-karoten in zeaksantin, vitamin C in vitamin B1, cistin, mangan, cink, baker, selenij – to so le nekatere izmed snovi, ki v našem telesu delujejo antioksidativno. Nosečnice jih pogosto uživajo za preprečevanje jutranje slabosti.

Nakup.

VitaNatur_goji
Semena chia sodijo v sam vrh super živil saj vsebujejo ogromno omega 3 in omega 6 maščob, beljakovin, topnih vlaknin, antioksidantov, vitaminov in mineralov ( fosfor, kalcij, magnezij, železo, mangan, niacin,..). Poleg visokih hranilnih vrednosti, semena ne vsebujejo glutena in imajo manj neto ogljikovih hidratov v primerjavi z ostalimi žitaricami in semeni.

Nakup.

VitaNatur_chia

Nasveti za kombiniranje:

SuperZeleniZajtrk

– 2 korenčka
– 1dl eko soka rdeče pese ali rdeča pesa
– ½ čajne žličke CamuCamu v prahu
– 2 čajni žlički spiruline
– 1 jedilna žlica Chia semen
Vse skupaj v redu ”prešejkamo” in dober tek!

MegaMalicaToGo

– 2-3 dl riževega/ovsenega mleka
– 1 banana
– 1 jedilna žlica Goji jagod
– 1 jedilna žlica konopljinega olja
– 1 skodelica polnozrnatih müslijev
Vse sestavine zmiksamo v blenderju. Po želji dodamo še konopljina semena.