Novice, Vadba/šport

SUP – vadba za celo telo

To jutro me je ob 5.00 zbudila budilka. Sreda je – delovni dan. Z veseljem vstanem, ker me pred pričetom delovnega dne čaka druženje s prijateljicama. Srečamo smo ob 5.45 na Lazaretu , še preden se je “zbudilo” sonce. Na tla postavimo izpraznjene SUP deske, ki jih napolnimo z ročno tlačilko. Kar nekaj časa traja, da jih napolnimo. To je hkrati tudi ogrevalna vaja, predvsem za zgornji del telesa. S supom pod eno roko in z veslom v drugi roki, se odpravimo k vodi. Morje je mirno. Najprej zaveslamo v položaju kleče v malo globjo vodo, nato pa se postavimo na noge in že stojimo vzravnano. Mirno veslamo in vmes klepetamo, opazujemo okolico in kmalu se nad Kolombanom prikažejo prvi sončni žarki. Sprehodimo se po vodni gladini do svetilnika na Debelem Rtiču in počasi nazaj.

 

Kaj je SUP in kaj je supanje?

SUP je okrajšava angleškega izraza “stand up paddling” ali “stand up paddleboarding”, kar bi pomenilo veslanje na deski v stoječem položaju. Supanje oz deskanje z veslom, se je najprej razvilo na Havajih, nato pa se je v preteklih letih razširilo po vsem svetu. Deska je lahko polna, ali napihnjena. Na deski stojimo pokončno oz stoje in se  po vodni gladini poganjamo z veslom. V Sloveniji je supanje možno praktično povsod tam, kjer je voda /po vseh vodnih površinah najsi bo to morje, reka, jezero, …

Kaj potrebujem za supanje?

Predznanje ni potrebno, ker se lahko supanja zelo hito naučimo. Edina nevarnost, ki obstaja je, da se med lovljenjem ravnotežja prevrnemo v vodo in si zmočimo lase. Na sup stopimo bosi, v kopalkah ali v športnih oblačilih. Pogumi se na supanje odpravijo tudi pozimi, s suho obleko ali neoprenom. Sup si lahko izposodimo za približno 20 eur na dan. Če pa se odločimo za nakup supa, pa se cene za dober sup začnejo pri 800 eurih – cena za napihnjiv sup. Prednost napihljivega supa je ta, da ga lahko izpraznjenga zložimo v nahrbtnik.

Zakaj izbrati supanje ?

 • medtem, ko stojimo na sup deski, ves čas lovimo ravnotežje in na tak način ves čas krepimo telo: zgornji del telesa, trebuh;
 • med veslanjem krepimo mišice rok in zgornjega dela trebuha;
 • krepimo srce in ožilje;
 • razvijamo moč in kondicijo;
 • deluje sprostilno – sprehod na vodni gladini;
 • trening za urjenje izpadov jeze;
 • lep razgled na obalo;
 • med supanjem ni gneče – le vi in vodna gladina;
 • ekološki šport;
 • supanje lahko izkoristimo za prijeten klepet ali odklop od obveznosti;
 • naučite se ga lahko v nekaj minutah.

 

Med vožnjo proti domu, sem bila hvaležna za to, da sem preživela jutro v prijetni družbi (hvala Tina in Ana), za prve sončne žarke, za tišino, za mirno morje in vonj po poletju. Po prihodu domov tuš, zajtrk – obvezno konopljini proteini, ki jim dodam cimet in kmalu za tem s kolesom proti službi, kjer po poti srečam prijateljice s katerimi popijem jutranjo kavo.

Kako malo je potrebno, da se imamo lepo.

 

S supom v vodo

S supom v vodo

Med supanjem prijeten klepet

Med supanjem prijeten klepet

Supanje na kolenih za začetnike ali ko je razburkana vodna gladina

Supanje na kolenih za začetnike ali ko je razburkana vodna gladina

Supanje v paru

Supanje v paru

Simona Glavan, vaditeljica športne rekreacije in Zdrave vadbe ter promotorka Zdravih društev