Novice, Vadba/šport

Stres redi!

Res je, a ne dobesedno. Dolgotrajen stres poruši v našem telesu hormonsko ravnovesje in vsak kos zaužite hrane na naše telo deluje pomirjujoče. V stresnih situacijah posegamo predvsem po hrani, ki je bogata z ogljikovimi hidrati, kar je običajno hitra hrana. Kmalu pa začutimo na svojem telesu odvečne blazinice, ki jih nato še z vadbo težko spravimo dol.

Stresni hormon skladišči maščobo v telesu

Ko stresno obdobje traja dalj časa, je stresni hormon tisti, ki prispeva k skladiščenju maščob v telesu. Telesa naših prednikov so ob stresnih situacijah (sušna obdobja, približevanje nevarnih živali ipd) pričela hitro skladiščiti zaloge energije v telesu za trenutke, ko bo v telesu prišlo do pomanjkanja energije ali da bi lahko preživeli bitko s katero od živali. Današnji človek pa te nakopičene zaloge energije v času stresa nakopiči med sedenjem in jih potem niti ne uspe porabiti, pač pa se te zaloge samo še bolj kopičijo.

Kaj vse je stres in njegove posledice?

Stres je hitenje, veliko dela, neurejeni odnosi s sodelavci ali bližnjimi, nerešene finančne težave, čakanje v koloni, nesramna prodajalka, razgrajanje otrok itd. Ni pa nujno, da je stres, ki ga doživljamo, sploh opaziti navzven. Lahko so to potlačena čustva, recimo jeza, strah, neizpolnjena ljubezen itd. Stres lahko poleg nespečnosti in glavobolov in slabe volje, na dolgi rok poruši hormonsko ravnovesje. Temu pa lahko v hujših primerih sledi tumorsko obolenje.

Kako se znebiti kilogramov in hkrati stresa?

Nerešenih reči ne bomo rešili med športno aktivnostjo. Res pa nam lahko gibanje zbistri misli. Vendar zdravje ni samo gibanje in uravnotežena prehrana. Poskrbeti je potrebno tudi za to kako se počutimo, kako sprejemamo sebe, da se veselimo življenja, da imamo okoli sebe ljudi ob katerih se počutimo lepo. Ko je vse nekako v balansu, pa tudi če se potem kdaj pa kdaj “pregrešimo”, nam bo še vedno uspelo vzdrževati zdravo težo. Ko imamo radi svoje telo in svoje življenje, se potem pričnemo bolj zdravo in redno prehranjevati – v telo ki ga imamo radi, bomo vnesli večino zdravih obrokov. Prav tako bomo svojemu telesu privoščili vadbo, ki je ne bo preveč in se bomo po vadbi počutili prijetno utrujene. Za svojo dušo oz. za svoj notranji mir obiščimo vadbo joge ali katerga od sprostilnih tretmajev.

Naučimo se živeti tukaj in zdaj. Vse kar ne potrebujemo v življenju pa odstranimo: tako stvari, kot ljudi, kot čustva.

to be free, you have to be crazy

to be free, you have to be crazy