Novice, Prehrana

S špinačo proti raku

Če bo v tvoji prehrani dovolj špinače, lahko znižaš tveganje obolelosti za rakom za 55 odstotkov, je pokazala 11-letna
avstralska študija.
V študiji so odkrili, da se je pri udeležencih, ki so jedli trikrat na teden zeleno listnato zelenjavo, kot recimo špinača, njihova ponovna obolelost za rakom zmanjšala za polovico.
Raziskovalci so odkrili, da je listnata zelenjava kot je špinača in artičoka, povezana z zmanjševanjem tveganosti obolelosti za rakom, sploh pri pacientih, ki se nekoč že preboleli to bolezen.
Zelenjava vsebuje veliko zdravih vitaminov, mineralov in protirakavih hranil, kar lahko razloži njeno sposobnost zmanjševanja raka.

Zelena listnata zelenjava je dober vir folne kisline, vitamina A, C in E, karotinov in drugih komponent, ki pomagajo koži, da se bori proti poškodbam UV za rakom.
Še druge učinkovine špinače
Že pred milijoni let je narav uredila tako, da karotini – mednje sodi tudi provitamin A, ki ga je veliko v špinači – varujejo sluznice, kar je prvi pogoj za obstanek življenja. Prosti radikali, ki nadzorujejo življenje in smrt, ubijajo vse stare in slabotne – in to je posledica nezavarovanih sluznic.
Špinača vsebuje zdravo mešanico vitaminov B (potrebnih za presnovo ogljikovih hidratov, dobre živce, sposodbne možgane). Pri tem je pomembna velik vsebnost biotina (za lepo kožo, lase, nohte, delovanje mišičnih celic) ter niacina (B3, za celično energijo, srce, spanje).
Pospešuje izločanje sečnine iz organizma zaradi visokega odstotka kalija, zato jo priporočajo pri nekaterih obolenjih sečil in srca, ker ugodno deluje na funkcije teh organov.
Poleg tega vsebuje veliko vitamina C (imunski sistem, zdravi hormoni) in vitamina E (za dober vid, delovanje srca, spolnost, duševno svežino).
Špinača je dober vir kalcija (za nastajanje kosti, zobe, živčevje), vsebuje primerno obliko bakra (za nastajanje krvi, celično dihanje).
Vsebuje veliko magnezija, to je mineral, ki omogoča delovanje mišic in krepi srce. Tudi magneziju sorodni element mangan je v špinači v veliko količini. Nenadomestljiv je za celostno presnovo, za kri, kosti, možgane, živce, spolnost, barvo kože in las ter zdravo ščitnico.
Povzeto po Newstarget