Novice, Vadba/šport

S katero vadbo lahko shujšam?

Najpogostejše vprašanje, ki ga slišimo v športnih centrih je: s katero vadbo lahko shujšam?

Odgovor: z vsako ali pa z nobeno. Prav je, da si postaviš cilj, npr izgubiti kilograme, vendar si to zadaj na tak način, da ne boš trpel ali hiral svojega telesa. V začetku bo tvoje telo večinoma izgubljalo vodo, ki jo redno nadomeščaj – na dan popij približno 2,5l vode.

Če izgubiš na teden polovico kilograma lahko to res zveni kot počasno hujšanje, a se bo telo na to lažje privadilo in boš potem lažje obdržal pridobljeno težo. Naj pa povemo, da tudi če telovadiš vsak dan po eno uro in ostale ure dneva ne vložiš energije v to, da bi spremenil življenje, bodo kilogrami ostali isti. Prilagoditi moraš način prehranjevanja – ne izpuščaj obrokov, najdi zamenjave za hrano za katero veš da ni zdrava (npr. namesto gazirane pijače pij vodo, namesto ocvrte hrane jej popečeno na žaru..), vsak dan hodi ob isti uri spat in prav tako ob isti uri vstani.

Če res ne zmoreš preživeti brez sladkorja, si najdi za to zdravo zamenjavo, npr banano, ananas ali pa si med našimi recepti prebereš kako lahko sam narediš presno sladico. Za tako sladico, ki jo ni potrebnmo niti kuhati oz. peči, boš za pripravo porabil cca15 min. Poleg prehranjevanja in spanja je pomembno, da se obkrožiš z ljudmi, ki jih imaš rad in se prenehaš zgovarjat da ti gre vse narobe in da da zate ni več upanja. Torej hujšanje ni povezano samo s prehrano, pač pa tudi z zadosti počitka, zmerne količine gibanja in da se veseliš življenja.

Vadba je za izgubljanje kilogramov lahko odlično orodje, ker se tako posledično pospeši presnova v telesu in tako po vadbi še kar nekaj časa izgubljamo kalorije (po teku izgubljamo kalorije še 18 ur po končanem treningu). Z vadbo si okrepimo telo, kar pomeni da se maščobne obloge postopoma zamenjujejo z mišicami oz. pridobimo na mišični masi. Mišice tako pripomorejo k večji porabi energije oz. kalorij. Več mišične mase kot imaš, pomeni da bo tvoje telo porabilo več energije v mirovanju. Ko omenjamo mišice, ne govorimo o mišicah bodibilderjev.

Po vadbi je zelo pripročljivo zaužiti beljakovinski obrok, da nahranimo mišice in tako poskrbimo za njihovo regeneracijo in gradnjo.

Nasvet: prenehaj šteti kalorije, ampak raje glej od kod izvirajo, še posebej če želiš biti zdrav in brez odvečnih maščob!

In najbrž že veš: vsak dan je priložnost za nov začetek.

 

VitaNatur_vadba5