Novice, Zanimivosti

Rodiola ali rožni koren

Izkoristi moč rodiole

Rožni koren ali rodiola je zelo stara sibirska zdravilna rastlina, ki povečuje koncentracijo in vzdržljivost, krepi odpornost in odpravlja utrujenost in slabokrvnost. Ker uspeva na ekstremnih razmerah v visokogorju, svoje dragocenosti skriva v svoji debeli korenini. Ta je, ko jo razrežemo, zelo prijetnega vonja, po katerem je rožni koren tudi dobil svoje ime.

Za rožni koren (lat. rhodiola rosea) so značilni mesnati listi in rumeni cvetovi. Rastlina zrase od 12 do 30 centimetrov. Njene zdravilne učinke so poznala številna ljudstva, med njimi Stari Grki in Rimljani, Vikingi, Eskimi, Laponci … Žvečili so jo za povrnitev moči po naporu, z njo povečevali vzdržljivost in spolno energijo ter lajšali težave s pljuči, prebavo in še kaj. Leta 1947 je ruski znanstvenik Lazarjev v rodioli odkril spojine, ki jih poznamo pod imenom adaptogene snovi. Takrat je tudi klinično dokazal, da se stara ljudstva niso motila: ta rastlina, zahvaljujoč adaptogenim snovem, izjemno učinkovito pomaga telesu pri spopadanju s stresnimi situacijami.

Rodiola ima celo vojsko aktivnih snovi

Ker je rodiolo življenje prisililo v ekstremno prilagodljivost, je razvila več vrst aktivnih snovi, ki jih povzemamo pod skupnim imenom adaptogene snovi. Rodiola med drugim vsebuje flavonoide, fenilpropanoide, derivate fenil-etanola, monoterpene, sterole in fenolno kislino.

Za adaptogene snovi je značilno, da normalizirajo funkcijo organizma in to ne glede na trenutno patološko stanje. Na tak način telesu pomagajo, da se brani pred škodljivimi stresorji in povečuje fizično in mentalno vzdržljivost. Ker dokazano vpliva na izboljšanje počutja, se uporablja tudi pri zdravljenju depresije, anksioznosti in neželenih simptomov menopavze. Uporabljajo jo tudi kot pomoč pri učenju in treniranju spomina. Rožni koren je med drugim bogat s fenoli, močnimi antioksidanti, ki organizem branijo pred staranjem in škodljivimi učinki prostih radikalov. Rodiolo naj bi se zaradi njenih lastnosti uporabljalo celo v boju proti raku.

Vsekakor si velja zapomniti naslednje: če ste izpostavljeni močnemu stresu (tako kot je rodiola na mrzlih sibirskih tleh), vam bo ta rastlina pomagala pri lajšanju telesnih reakcij na stres. Sama je zanj že našla odgovor, z njeno pomočjo lahko to storite tudi vi.

Rodiolo prodaja tudi VitaNatur spletna trgovina.

VitaNatur_rodiola