Vadba/šport

Redno se gibaj. Že od otroštva dalje. Zakaj?

Najbrž že veš, da naj bi bila redna telesna dejavnost oz. vadba prisotna v tvojem vsakdanu. Pa veš kakšna so zadnja priporočila glede količine vadbe? Tu ne govorimo o vadbi za vrhunske športnike, pač pa gre za količino in obliko vadbe, ki ohranja oz krepi zdravje.

 

Koliko vadbe je potrebno za krepitev in ohranjanje zdravja?

Zadnje smernice pravijo, da naj bi količina vadbe za krepitev in ohranjanje zdravja bila: 5 krat na teden po 1 uro. Če se udeležuješ vodenih vadb recimo 2x na teden, kot vidiš, je to bistveno premalo. Zato je priporočljivo, da v ostale dneve vključiš tudi aerobne športe kot so hoja, tek, plavanje, kolesarjenje, planinarjenje, ker se pri teh oblikah vadbe krepi velike mišične skupine.  Aerobna vadba poteka dalj časa oz. kontinuirano, kar pomeni da krepimo tudi svojo vzdržljivost. Vsekakor pa ti priporočamo, da vsako priložnost izkoristiš za gibanje: izogibanje dvigalom, v službo peš ali s kolesom, konec tedna preživi v naravi, v trgovino se odpravi peš.

In poglejmo še dan povprečnega odraslega telesno nedejavnega človeka, morda tudi tebe: spimo 8 ur (ali manj), sledi vožnja v službo, nato 8 ur sedenja (ali celo dlje ali pa kaka druga prisiljena drža telesa), uporaba dvigala, vožnja domov in po opravkih, sedenje pred TV ekranom ali opravljanje gospodinjskih opravil, odpravljanje k počitku. Zato so priporočila glede količine vadbe, ki jih dajejo zdravniki in športne organizacije, skladne s stilom življenja, ki ga imamo.

 

Kaj se zgodi če smo telesno nedejavni?

Z aktivnim oz telesno dejavnim načinom življenja lahko omejimo zdravstvene težave, med katerimi so za Slovence najpogostejše – bolečine v križu, vratu, ramenih, stres. Po 35. letu je v Sloveniji telesno nedejavnih približno 35 %, nato pa ta podatek s starostjo narašča, tako da je pri starješih nad 75 let neaktivnih že več kot 70 % Slovencev.

Torej, če se premalo gibamo, imamo večje možnosti, da se nam bodo razvile srčno-žilne bolezni, sladkorna bolezen tipa 2, debelost, nekatere vrste raka, depresivna stanja, nezadovoljstvo z življenjem, neučinkovitost na delovnem mestu, in številne odsotnosti iz delovnega mesta.

 

V zdravo in kvaliteteno starost vlagamo že od otroštva dalje

Če želimo živeti dolgo in v visoki starosti živeti čimbolj kvalitetno (da se bomo lahko sami oblačili, umivali, si sami pripravili hrano ipd), je potrebno za svoje zdravje skrbeti vse življenje, že od otroštva dalje. Recimo krepitev kosti in mišic se začenja že v času najstništva, v času rasti, ko z rednim gibanjem in kvalitetno prehrano poskrbimo, da bodo kosti in mišice močne in zdrave tudi ko bomo starejši. Torej če se redno gibamo, bodo naše kosti in mišice močne, in se bodo posledice osteoporoze zamaknile in bo tako naše življenje bolj kvaliteno (manj spontanih zlomov zaradi prehrkih kosti, ki potem vodijo še v večjo nedejavnost).

Z gibanjem upočasnimo procese staranja in si podaljšamo življenjsko dobo in tako za vsaj 15 let prestavimo možnost razvoj kroničnih obolenj. Telesno nedejavni izgubijo oz. imajo 20-40% manj mišične mase kot vadeči, kar pomeni posledično tudi zmanjšane gibalne sposobnosti. In še: če z gibanjem na teden porabimo približno 1000 kcal, si umrljivost zmanjšamo za 30 %, če pa z gibanjem porabimo na teden priblino 2000 kcal, pa zmanjšamo umrljivost za 50 %.

 

Da bi se posameznik navadil neke nove navade, v tem primeru rednega gibanja, je potrebno v tem vztrajati 3 tedne. V veliko pomoč za redno gibanje imaš na voljo razne športne centre in vaditelje. In še: vsak dan imaš priložnost za nov začetek!

Redno gibanje od otroštva dalje

Foto: Nina Mežek, varstvo OT(r)OK Izola