Kozmetika, Novice

Pralni prašek za pomivalni stroj

Si se kdaj vprašal/a kaj vsebuje tableta za pomivalni stroj, da se na posodi po pranju naredi lesk, kar pomeni, da so na njej zagotovo še vedno kake kemikalije? Tablete za pomivanje posode so verjetno ena najbolj škodljivih stvari v vaši kuhinji.

Kar pomisli, odstraniti morajo vso umazanijo s posode, ne da bi se je dotaknile. Na koncu pa ta sredstva pustijo na posodi še sijaj. Sredstva za strojno pomivanje posode so znana po tem, da lahko povzročijo razdraženo kožo ali celo opekline.

Sredstva za strojno pomivanje posode vsebujejo škodljive sestavine in vsakič, ko z njimi pomijemo posodo, nekaj tega sredstva ostane na posodi, z vsakim pomivanjem pa se to le nalaga. Hrana te kemikalije iz posode in pribora posrka vase, še posebno, če jo uživamo vročo.

Zakaj se z dolgoletnim pomivanjem v stroju pribor spraska in odrgne barva na krožnikih? Vse to je posledica tega, da so sestavine, ki jih pogosto najdemo v teh pomivalnih sredstvih, fosfati, klor, belilo in natrijev hidroksid oziroma lug.

Kako pripraviti domače, okolju prijazno sredstvo za strojno pomivanje posode:

Limonin tekoči detergent za pomivalni stroj

  • 3 limone
  • 400 ml vode
  • 200 g soli
  • 100 ml belega kisa

Limono narežemo na kolobarje in odstranimo koščice. Zmeljemo jih v mešalniku z dodatkom 50 ml vode. Dolgo mešamo, da preprečimo poznejše usedanje delcev v pomivalnem stroju. Zmes zlijemo v posodo, dodamo 350 ml vode, 100 ml kisa in 200g soli. Kuhamo 10 minut. Zmes mešamo, da se ne sprime. Še vročo snov vlijemo v steklene posode in jih zapremo. Rok uporabe koncentrata je en mesec. Doziranje za pomivalni stroj je dve žlici, seveda pa vedno preverimo, ali je v pomivalnem stroju tudi dovolj soli. Ta detergent uporabljamo izmenično z biološko-ekološkim detergentom. S tem znižamo stroške ter varujemo svoje zdravje in okolje. Dodatki za lesk so sintetičnega izvora, zato jih ne uporabljajmo. Odličen nadomestek sta kis ali ocetna kislina.

Pralni prašek za pomivalni stoj

  • 1 skodelica pralne sode (lahko tudi sode bikarbone)
  • 1/4 skodelice citronske kisline
  • 1/4 skodelice grobe soli
  • 10-15 kapljic eteričnega olja citrusov (pomaranča, limona, grenivka …)

Zmešaj sodo, citronsko kislino in grobo sol v plastični zrakotesni posodi. Dodaj eterično olje in zopet dobro premešajte. V predalček za čistilo za sijaj tvojega pomivalnega stroja napolni z nerazredčenim čistilom iz citrusov in kisa. Doziranje: 1 čajna žlička za pomivanje navadne posode ali 1 žlica za zelo umazano posodo.

VitaNatur_stop_cistilo_pomivalni_stroj