Novice, Vadba/šport

Počitek je del vadbe

Pogosto srečujem ljudi, ki tečejo vsak dan, se nezdravo (neredno) prehranjujejo in za zgornji del telesa ne izvajajo vaj. Videti so dehidrirani, utrujeni. Pogosto so poškodovani (pretegnjene ali celo natrgane mišice/kite..) in težko se odrečejo treningu oz. so nestrpni, če “morajo” kak trening izpustiti. Nekateri gredo poškodovani ali s povišano temperaturo (npr. gripa) celo na tekmovanja. Govorim o rekreativcih in ne o profesionalnih športnikih, za katere je šport poklic s katerim služijo denar.

 

Zakaj počitek

Počitek oz. regeneracija telesa po vadbi, je skoraj pomembnejši kot vadba. Počitek je z vidika napredka še toliko bolj pomemben. Med samo vadbo naše telo doživlja napor kot stres in če bi takoj po napornem treningu odšli v laboratorij, bi rezultati hormonske slike bili bistveno spremenjeni. Med samo vadbo se na mišicah ustvarijo mikro poškodbe. Da bi se organizem lahko povrnil v prvotno stanje, je potreben počitek in ustrezna prehrana, kar imenujemo regeneracija. Za to pa je potrebno telesu dati čas in starejši ko smo, dalj časa potrebujemo za regeneracijo. Je pa čas regeneracije odvisen tudi od intenzivnost in časa trajanja vadbe: bolj ko je intenzivna in dlje čas kot traja, več  časa je potrebnega za regeneracijo. Za primerjavo: pol ure lahkotnega teka – nekaj ur regeneracije, odtečen maraton – nekaj tednov regeneracije.

 

Kako zgleda počitek oz. regeneracija med enotami vadbe v praksi

Počitek ne pomeni dobesedno ležanje, ker kot sem vam že zadnjič navedla, so priporočila za krepitev zdravja: 5x na teden po 1 uro zmerne vadbe. To ne pomeni, da 5 dni zaporedoma tečemo, pač pa je npr. za tekača počitek tak, da tisti dan ko ne teče, recimo dela vaje za moč, plava ali se udeleži vadbe, pri kateri krepi zgornji del telesa. Tisti dan ko ne teče, je to faza počitka oz. regeneracije, oz. z drugo obliko vadbe aktivira druge mišice. Počitek oz. regeneracija je torej obremenitev drugih skupin mišic.

Tak bi recimo bil teden rekreativnega tekača:

Ponedeljek: tek, torek: kolesarjenje, sreda: tek, četrtek: vaje za moč, petek: prosto, sobota: tek, nedelja: pohod ali sprehod

 

Dobeseden počitek, pa je prav tako del vsakdana. Za zdravje je nabolj primerno, da vsak dan vstanemo ob isti uri in se ob isti uri spravimo spat. Količina tega počitka oz spanja naj bi bila vsak dan ista. Prav tako si ob bolezni vzamemo počitek in ostanimo doma še kak dan ko se sicer počutimo odlično.

Počitek je del vadbe