Novice, Vadba/šport

Nordijska hoja – rekreacija v naravi in čas za druženje

Pred dnevi, medtem ko sem cel dan presedela v službi in tik pred odhodom domov pospravljala pisalno mizo, sem prejela sporočilo prijateljice. Vabila me je, da se ji pridružim pri hoji iz Nove vasi do Krkavč in nazaj. Po nekaj sporočilih izvem, da me vabi na nordijsko hojo. Ker je od moje zadnje izkušnje z nordijsko hojo minilo že nekaj mesecev in ker je Katja učiteljica nordijske hoje, sem to z veseljem sprejela. Preden sem se s to obliko rekreacije soočila prvič, sem bila mnenja, da je to samo za upokojence in da se z nordijsko hojo ne morem razgibati. Kako zelo sem se motila.

Sedeče delo – zdrava drža

Opravljam sedeče delo, kot najbrž večina med vami. Tako med sedečim kot tudi med stoječim delom, smo večino časa v prislilni drži, kar povzroča v telesu napetosti, skrajšujejo se mišice in drža telesa se začne slabšati. Če želimo ohraniti zdravo držo, da nas nekega dne ne bi “zagrabilo v križu” ali pa da nas ne bi nikoli več, je zelo pomembno, da svojemu telesu nudimo tudi vsakodnevno rekreacijo.

Nordijska hoja je ena izmed oblik rekreacije, ki nas prisili k vzravnani in stabilni drži telesa. Primerna je za vsakogar, pred tem pa se je potrebno naučiti uporabljati palice za nordijsko hojo oz. je zelo priporočljivo se udeležiti delavnice nordijske hoje, kjer vam izkušen učitelj razloži osnove. Potrebujemo športno obutev, športna oblačila, palice za nordijsko hojo in dobro voljo. Palice za nordijsko hojo so različnih dolžin, zato naj vam jih pomaga izbrati izkušen učitelj.

 

Katere vse mišice aktiviramo med nordijsko hojo

Ko se naučimo pravilne izvedbe nordijske hoje, lahko s to obliko rekreacije aktiviramo skoraj celo telo oz. do 90 % mišic. Na sliki spodaj je razvidno, da se z nordijsko hojo aktivira več mišic kot recimo med tekom in kolesarjenjem.

Primerjava uporabe mišic

Z nordijsko hojo aktiviramo celo telo

Kot zanimivost še okvirna poraba kalorij v eni uri: sobno kolo 210 kcal, hoja 240 kcal, počasen tek 300 kcal, plavanje 700 kcal, aerobika 440 kcal, joga 300 kcal, nordijska hoja 600 – 900 kcal.

 

Prednosti nordijske hoje za zdravje

 • aktivno gibanje rok zaradi uporabe palic za nordijsko hojo ter aktivno gibanje vratnih in ramenskih mišic,
 • optimalna obremenitev hrbtenice,
 • izbolja še ravnotežje in drža telesa,
 • obremenitev nog oz sklepov se zmanjšuje za 30 %, kar je še posebej koristno za obolele za artritisom,
 • aktiviramo 90% mišic v telesu,
 • aerobno gibanje s katerim povečamo vnos kisika za 20-25 %
 • izboljšamo kapaciteto oz. zdravje pljuč,
 • izboljšamo duševno in čustveno zdravje,
 • izboljšamo vid,
 • izboljšamo miselne sposobnosti,
 • aktivnost lahko uporabimo na različnih terenih (narava, asflat, makedam) in za okrevanje po poškodbi.
Oprema za nordijsko hojo: športna obute in tekaške palice

Oprema za nordijsko hojo: športna obutev in palice za nordijsko hojo – postanek pri hiši Vrešje v Krkavčah

3

Vodni vir pod Novo vasjo

6

po stari vaški poti do Krkavč

7

po stari vaški poti do Krkavč

Katja me je navdušila: njena preprosta razlaga, jasen prikaz, spodbujanje in popravljanje moje drže med samo hojo. Ves čas pa mi je dajala tempo kot kak metronom. K dobremu vzdušju je prispevala tudi prelepa narava Slovenske Istre in najini vmesni pogovori o tem, da si lepo življenje narediš sam in da je potrebno za dosego ciljev biti potrpežljiv in ko se nečesa naučiš, da to neguješ potem vsak dan.

 

Simona Glavan, vaditeljica športne rekreacije in Zdrave vadbe ter promotorka Zdravih društev