Kozmetika, Novice

Mandljevo olje lahko naredimo sami

Mandljevo olje, ki si ga naredimo sami.

Doma narejeno mandljevo olje je zelo enostavno izdelati, zato si preberi, kako si ga lahko nareiš sam. Olje iz mandljev je eden najboljših izdelkov, ki se uporablja za nego suhe kože. Mandljevo olje ima izvrstne blažilne učinke in vsebuje veliko rudninskih snovi in številne vitamine, kombinirate pa ga lahko s številnimi drugimi naravnimi proizvodi za nego kože.

Mandljevo olje je v prvi vrsti najprimernejša rešitev za nego suhe in razpokane kože, za zdravljenje luskavice in na primer zmanjšanje raznih kožnih vnetij. Je povsem varno in učinkovito za kozmetično uporabo, lahko pa celo pripomore k zmanjšanju stopnje holesterola. Izdelava mandljevega olja je enostaven postopek, ki se ga lahko loti prav vsak. Mandljevo olje lahko uporabiš tako za telo kot za balzam za ustnice ter kombiniraš z aromatiziranimi eteričnimi olji in še mnogo več.

Za pripravo mandljevega olja potrebuješ:

  • 2 skodelici mandljev
  • 3 čajne žličke olivnega olja
  • mešalnik

Priprava:

V mešalniku najprej zmešaj dobro posušene nepražene mandlje, za katere poskrbite, da so visoke kakovosti in niso prestari. Masa bo po vsej verjetnosti zelo gosta, zato jo po potrebi razredči z dvema ali tremi čajnimi žličkami nerafiniranega oljčnega olja. Ko končaš s pripravo, maso zlijte v kakršen koli stekleni kozarec in hranite pri sobni temperaturi.

Za kaj vse lahko uporabite mandljevo olje?

Naravno mandljevo olje lahko naneseš na obraz, če imaš suho kožo, ali pa z njim neguješ trdo kožo na stopalih in komolcih, saj jo odlično zmehča. Malo olja lahko vmasiraš tudi v lasišče oziroma ga naneseš na lase, za tem pa lase prekriješ s staro kopalno brisačo in pustiš, da olje deluje vsaj pol ure, preden dobro spereš lase. Za boljši učinek lahko počakaš celo več ur, preden lase opereš.

Obenem je mandljevo olje tudi ena najpogostejših sestavin za domače kreme in balzame za ustnice. Če ga zmešaš z morsko soljo, si zlahka pripraviš učinkovit piling; če mandljevo olje zmešaš z rjavim sladkorjem v razmerju ena proti dva, pa boš dobil/a piling za občutljivo kožo in obraz. Par kapljic ga dodaj tudi v kopel, ki si jo napraviš po dolgem dnevu.

VitaNatur_mandlji