Novice, Vadba/šport

Lepo je biti ženska – in kaj se dogaja med menopavzo

Lepo je biti ženska in to čisto v vsakem obdobju: majhna deklica, ki se igra s punčkami in z maminimi čevlji, verižicami in ličili, osnovnošolka ki se hihita s sošolkami in beži pred fanti, najstnica, ki jo preko noči presenetijo zrasli boki in prsi, študentka, ki zamenja kar nekaj frizur in okusov za glasbo, medtem ko se zabava na žurih brez meja..sledi prvo iskanje službe, negotovost, izbiranje pravega partnerja, ogledovanje nepremičnin, dopusti vseh oblik itd… in kar naenkrat menopavza. Lepo čvrsto telo in urejeno in mirno življenje, spremenijo nabiranje kilogramov, glavoboli, potenje, nespečnost, zbadanje v prsih, nihanje razpoloženja. Sama sem tik pred 40. letom, a imam okoli sebe ženske, ki se soočajo s prvimi znaki menopavze. Občudujem jih, sploh zato ker so dale skozi v življenju veliko in se še vedno znajo nasmejati.

Hormoni “se igrajo” z našim razpoloženjem

Od rojstva dalje na naše čustovanje in doživljanje sveta vplivajo tudi naši hormoni. Tako kot pri 3letnemu otroku, ko ga vidimo ko se iz trme vrže na tla ali cepeta in se dere, kot recimo gospa v zrelih letih, ko pride v menopavzo in en trenutek joče, nato pa se smeje – v obeh primerih gre za naglo spremembo hormonskega delovanja, ki mu telo in um ne moreta slediti . Vse to se zgodi skoraj čez noč, tako da se na to skoraj ni možno pripraviti.

Menopavza – povečanje kilogramov

Zakaj se poveča teža? Vpadati prične hormon estrogen in prav tako izločanje inzulina. Inzulin je odgovoren za prenašanje krvnega sladkorja iz ožilja v tkiva, tkivo pa iz tega sladkorja proizvaja maščobo. Med menopavzo se telo ne odziva več na inzulin kot se je predhodno oz krvni sladkor ne prehaja več iz krvnega obtoka v tkiva kot prej, kar pomeni da telo potrebuje več inzulina. Inzulin spodbuja nastajanje maščobe, in več izločenega inzulina pomeni več proizvedenih maščobnih celic oz. maščobe. Če se krvni sladkor ne uspe uspešno prenesti v tkiva, posledično pride do pomanjkanja goriva (sladkor oz krvni sladkor) in to potem povzroči lakoto oz. že skoraj požrešnost.

Uravnotežena prehrana in gibanje

Tudi sami lahko pripomoremo k bolj normalnemu izločanju inzulina in posledično požrešnosti. Najboljša izbira je redna vadba – vsak dan vsaj 30 min zmerne vadbe. Za začetek so lahko dolgi sprehodi uvod v pričetek rednega gibanja. Vzporedno z znaki menopavze, lahko zaznamo, da so kosti manj čvrste. Zaradi negibanja so skoraj zagotovo tudi mišice zelo ohlapne, zato poskrbimo za njihovo čvrstost. Več mišic kot imamo oz da poskrbimo da nam uspe maščobne zaloge zamenjati z mišicami, več kalorij bo naše telo pokurilo tako med gibanjem, kot tudi v mirovanju, torej tudi med spanjem. Zmanjšano delovanje hormonov tudi zmanjšuje mišično maso, zato je še toliko bol pomembno, da v vsoj vsakdan vključimo vadbo. Vadba z lastno težo, med katero okrepimo celo telo, je za ta čas zelo primerna. A bodimo pozorini – vadba naj ne bo prenaporna. Prenaporna vadba, ki nas zadiha tako da še nekaj časa ne moremo priti do sape, je za telo stres. Uravnotežena prehrana, ki ne vsebuje veliko ogljikovih hidratov, je skoraj pravilo.

Z zmerno vadbo si lahko uredimo:

  • krvni tlak,
  • krvni sladkor,
  • uravnovesi se delovanje hormov,
  • pridobimo več energije (z gibanjem telo dobi tudi več kisika),
  • telo se lažje sooča s stresom in vnetni procesi so v mirovanju.

 

Lepa si

Poglej se v ogledalo in se nasmej. V dar si dobila telo – to prelepo orodje, ki bo s tabo do konca življenja. Biti ženska je nekaj čudovitega. Preden se oblečeš, opazuj svoje telo in bodi hvaležna za vsako oblino, brazgotino, bolečino, lepo izkušnjo, ker vse to ti daje tvoj značaj. Neguj se tudi od znotraj. Poleg lepih oblačil, ogrlic, ličil itd, vnesi v telo hrano, ki je zdrava in bi jo recimo dala svojemu otroku ali tebi ljubi osebi. Nauči se smejati od znotraj. Obkroži se z družbo, ki je pozitivno naravnana.

Rada sem ženska.

lepo je biti ženska