Kozmetika, Novice

Kremica za mrzle dni

Pripravimo si 100% naravno univerzalno kremico, ki jo lahko uporabimo za obraz, ustnice, roke ali pa telo.

Običajne kreme kot vsako sredstvo za vlaženje kože vsebujejo številne kemične sestavine, ki lahko škodijo tako koži kot našemu celotnemu telesu. Pri nakupu kreme se zato izogibajte sestavinam, kot so:

Petrolatum – gre za mineralno olje, pridobljeno iz nafte. Čez kožo ustvari nepropusten plašč, ki ji onemogoča dihanje ter sprejemanje kisika iz okolja in izločanje toksinov. Mineralno olje naše kože ne vlaži, saj ne prodre vanjo, temveč zgolj ustvari občutek gladke kože, ker čez njo ustvari plašč. Pogosta uporaba takšnih izdelkov kožo dodatno izsuši kožo.

Glicerin – ta na videz nedolžna sestavina je povsem neprimerna, če ste nagnjeni k pojavu glivic. Glicerin je namreč sladkor, torej popolna hrana za glivice, ki se dobro nahranjene hitro razmnožujejo.

Parabeni – parabeni se nahajajo v skoraj vseh komercialnih izdelkih za vlaženje rok. So konzervansi, ki podaljšajo obstojnost izdelka, a lahko resno ogrozijo vaše zdravje. Poleg tega, da lahko povzročijo alergične reakcije, so tudi kancerogeni, saj posnemajo delovanje estrogena v telesu in povzročajo hormonska neravnovesja. Številne raziskave kažejo, da bi lahko bili tesno povezani z nastankom raka dojk.

Diazolidinyl in Imidazolidinyl Urea – sta konzervansa, ki lahko povzročita kontaktni dermatitis in v naše telo sproščata kancerogeni formaldehid.

Umetne dišave – beseda ‘dišava’ je najbolj nedefiniran izraz v kozmetiki. Le en vonj lahko namreč sestavlja tudi do 200 različnih kemikalij in pogosto vsebuje večje količine ftalatov, ki povzročajo hormonske nepravilnosti in z njimi povezane težave z razmnoževanjem in reproduktivnimi organi.

Potrebujemo :

Čebelji vosek
Olivno olje

v razmerju 1:2 ( 100 g voska : 200 g olja)

To je osnovna baza, kamor lahko dodamo kar želimo. Po okusu izberemo eterično olje (pri tem pazimo na kvaliteto). Lahko uporabimo tudi katerokoli drugo olje ( kokosovo, mandljevo, lešnikovo,…) in dodamo katerokoli maslo ( kakavovo, mangovo, karitejevo,..). Lahko se igramo tudi z barvami, le – te morajo biti povsem naravne in kvalitetne.

Z malo domišlije si lahko izdelamo celo kolekcijo kozmetike.

VitaNatur_krema_za_mrzle_dni