Vadba/šport

Zakaj nosimo modrček in kakšen naj bo modrček za vadbo?

Mesec oktober je namenjen osveščanju o zdravju dojk. Pa sploh vemo kako skrbeti za dojke? Ni pomembno ali so mahjne ali velike, so del nas, del ženskega telesa in prav je, da jih negujemo in sprejmemo take kot jih imamo. Njihova glavna vloga je proizvodnja mleka za novorjenčka. Mesečno samopregledovanje dojk pa naj bi bila redna praksa vsake ženske.

 

Malo o zgodovini

Predhodnik modrčka je bil korzet v obliki steznika, ki je imel funkcijo da je stisnil pas in potisnil vse mehke dele trupa navzgor in tako še bolj poudaril velikost prsi. S tako oporo so ženske posledično postajale bolj vitke v pasu, a prihajalo je do deformacij notranjih organov. Leta 1893 je bila izdelana prva opora za prsi, nato pa je bil leta 1914 izdelan prvi modrček, ki so mu nato postopoma dodajali velikost košarice, različne dolžine naramnic, različne modele glede na obdobje življenja itd….

 

Kakšna pa naj bi bila vloga modrčka?

Glavna sestava dojk so limfne žleze in maščevje. Ker pokončne drže dojk ne moremo doseči s kontrolirano držo, nosimo mordček. Brez nošnje modrčka bi se dojke posledično povesile, kar pa ne vpliva na zdravstveno stanje, gre le za estetiko. Prav tako se tekom mesečnega ciklusa spreminja občutiljivost dojk in naj bi te dneve posegle bo širšem modrčku, ki razbremeni bolečine. Z leti dojke izgubljajo maščobno tkivo in se tako delno povesijo zaradi tega, delno pa zaradi dojenja.

 

Kakšen naj bo modrček?

Modrček, ki ga nosimo naj bi bil udoben, kar pomeni da omogoča normalno dihanje, premikanje, da dojke ne drsijo po notranjosti modrčka. Za dneve ko so dojke bolj očutljive in napete, ga zamenjamo za večjega. Priporočljivo je, da je modrček iz materiala, ki diha, da ga pred prvo nošnjo operemo, ne vsebuje barv ki so škodljive (ne kupujemo v nizkocenovnih trgovinah), da ne vsebuje žice oz. »kosti«. Moderni, tako imenovani »push-up« modrčki, in taki ki vsebujejo žico, prekomerno stiskajo prsi in tako motijo pretok limfe. In ravno motenje pretoka limfe, ki ga povzročijo modrčki, naj bi bili glavni vzrok za nastanek raka na dojkah, cist, glavobolov, bolečine v prsih. Zato vsakič, ko imate možnost si modrček slecite, saj boste tako dojkam omogočile boljši pretok limfe. V predelih sveta (razna plemena), kjer ženske ne nosijo modrčka, ni zaznati raka na dojkah. So pa res dojke teh žensk izrazito povešene in niso privlačnega videza.

 

Kaj pa modrček za vadbo?

Med vadbo mišice pospešijo pretok limfe in je tako pretok limfe hitrejši za 15x, kar naj bi zmanjšalo incidenco za nastanek raka na dojkah. Z navadnimi ali »push-up« modrčki in s takimi ki imajo žice, je pretok limfe upočasnjen oz zaviran. Za vadbo zato uporabljamo športne modrčke, ki s kompresijo stisnejo prsi k telesu, tako da se le-te med gibanjem le malenkost premikajo, še vedno pa imajo omogočen pretok limfe. Športni modrček naj bi tudi bil udoben, iz kvalitetnih materialov in ga ob redni vadbi zavržemo po približno enem letu. Med gibanjem se prsi še bolj nekontrolirano gibajo in se posledično še hitreje povesijo če ne uporabljamo modrčka.

 

Krepitev prsnih mišic

Obstaja veliko vadb oz. vaj za krepitev prsnih mišic. Z rednim plavanjem, s skleci, položajem deske in še z veliko drugimi vajami, lahko vzdržujemo oz. okrepimo prsne mišice. Primerna naj bi bila tudi samomasaža.

modrček