Novice, Prehrana

Kako v boj proti kandidi?

Kandida je povsem neškodljiva kvasovka, vrsta glivic, ki jo imamo vsi. Težave nastopijo, ko se hitro in nenadzorovana razraste v našem črevesju, prodre v kri, se razbohoti po celem telesu in povzroča različne zdravstvene nevšečnosti. Takrat govorimo o kandidozi. Vzroki za hitro razmnoževanje kandide so najpogosteje oslabljenimunski sistem, zdravila, kot so antibiotiki, ki vplivajo na črevesno floro, uživanje steroidov ali kontracepcijskih tablet, kemoterapija, obsevanja, hujše virusne okužbe, težke kovine, droge in stres. Znaki, da se je naša kandida razširila, so številni in jih je zaradi ujemanja s simptomi drugih težav pogosto težko povezati z njo.

Kako jo omejiti?

Če želimo omejiti kandido v telesu, se moramo oborožiti s potrpežljivostjo in doslednostjo. Kaj hitro se nam namreč lahko zgodi, da nas “majhni grehi” vrnejo na začetek poti. Prvi korak je zagotovo spremenjen način prehranjevanja. Le ta nam bo omogočil, da bomo glivici odrekli “hrano” za razraščanje. Najbolje je, da se lotimo nekaj mesečne stroge diete, s pomočjo katere bomo vzpostavili pravilno razmerje med mlečno kislinskimi bakterijami in kvasovkami. Kandida seveda ostane v telesu, a v obvladljivem obsegu. Ko nam uspe omejiti kandido, je smiselno, da ne stopimo na stara pota, sajse kandida spet hitro razmnoži, zato bi bilo idealno, da bi po končani dieti vsaj v večji meriohranili predhodni način prehranjevanja.

Kandida obožuje sladkor, zato je obvezno, da iz svoje prehrane črtamo vse sladkorje, belega, presnega, trsnega, grozdnega, sadnega, pa tudi rjavega, med, agavin sirup. V obdobju diete je priporočljivo, da se izognemo tudi sadju, suhemu sadju, sadnim sokovom, marmeladam, kompotom.

Kateri dodatek zares pomaga?

Osrednja naloga po razstrupljanju je vzpostaviti pravilno ravnovesje vitaminov, mineralov in encimov, saj kandida s svojim delovanjem pogosto prepreči učinkovito absorpcijo in s tem pomanjkanje vitaminov A, B6, C in E ter pomembnih mineralov, še posebej selena, magnezija in cinka v telesu.

– Česen in čemaž.
Kokosova maščoba (vsebuje lavrinsko in kaprijsko kislino, zmanjšuje kandido in ne prizadene mlečno-kislinske bakterije).
– Nageljnove žbice.
– Svetlinovo, laneno in olivno olje.
– Cimetovo in janeževo olje (delujeta protiglivično).
– Začimbe kardamom, timijan in origano.
Izvleček grenivkinih pečk.
– Sirotko (pomaga proti zakisanosti organizma in razgradnji shranjenih maščob, krepi jetrno funkcijo, olajša delovanje prebavnega trakta, spodbuja metabolizem, izboljšuje črevesno floro).
– Dodajanje vitaminov A, B6, E vitamina, selena, magnezija in cinka.