Motivacija, Novice, Zanimivosti

Kako se izogniti virusom in boleznim pozimi

Probiotiki

Dragi moji,

včasih me prav jezi in žalosti, ko vidim vse več bolnih sodelavcev ter prijateljev, ko nastopi jesen/zima. Resnično sem danes že skoraj prepričana, da je ta vzorec že v naših glavah, saj je “normalno”, da smo pozimi bolni oziroma prehlajeni. Ne, ni normalno in temu se vsako leto lahko izognemo, če le znamo poslušati sebe in svoje telo.

Kako lahko najlažje preprečimo slabo počutje, ki se vsako leto, ko začne mraz, ponovi?

Prvo in osnovno pravilo je, da se odločimo, da letos ne bomo zboleli. Ker je to res mogoče in ker nam dodatna tdravila samo še dodatno lahko škodijo. No, letos ne bomo zboleli, v to smo prepričani od tega trenutka naprej.

Drugo pomembno pravilo je, da kljub mrazu zunaj, na dan popijemo zadostno količino tekočine. V tem času je potrebujemo prav toliko kot poleti. Nekakšno “nepisano” pravilo je 1 liter na 25 kg telesne teže (če imam 75 kg, popijem 3 litre vode).

Kot tretje, primerno se oblecimo in poskrbimo za prezračene prostore, kjer se dolgo zadržujemo. Kratek sprehod je tudi zelo priporočljiv, predvsem, če dihamo skozi nos.

Prehrana naj bo redna in raznovrstna. Sladkor je prvi največji škodljivec našega imunskega sistema, je pa takih živil vse več. Jedi si pripravljaj sam, le tako veš, kaj vse vsebujejo.

Dnevi so v tem času čedalje krajši, kar pomeni, da se tudi naš dan mora prej zaključiti. Težke telesne vadbe pozno zvečer, v tem letnem času niso priporočljive. Z mrakom namreč telo potrebuje počitek in toplo zavetje. Dodatna telesna vadba nam v telo zvečer vzpodbuja obilico adrenalina, ki se sprosti v stres, kar dodatno pomaga k zbolevanju telesa.

Ko se nam začne mašiti nos ter so izcedki vse pogostejši, je prvo pravilo, da prenehamo uživati mlečne izdelke, ki dodatno sluzijo naše telo. Pijte toplo tekočino in jejte veliko sveže ali kuhane zelenjave.

Odvečen strah, da bakterije in virusi kar letijo okrog nas, se otepite. Ni ravno tako, kot si zamišljamo. Zbolimo mi, ker je vzrok našega šibkega imunskega sistema. Poskrbimo za nekoliko več vitaminov in mineralov, predvsem pa manj sladkorja. Dodatek kakšnih probiotikov je zelo priporočljiv. Ker probiotiki krepijo naše telo.

Več o probiotikih si preberi TUKAJ.

Prepričaj se, da ne boš več zbolel za prehladom, gripo,… to je vse v naši glavi. Poskrbi za zdravje preden se telo razboli, predvsem mu pa daj dovolj počitka. Srečno.