Novice, Recepti

Kako PRAŽIM LEŠNIKE?

Kako in predvsem zakaj bi pražili lešnike kar doma?

Oreščki znajo biti zelo dober in zdrav vir maščob, beljakovin, vlaknin, pa tudi nekaj mineralov in vitaminov. Vendar znajo oreščki poleg tega tudi slabiti imunski sistem, v kolikor niso pravilno predhodno pripravljeni.

Oreščkova ovojnica vsebuje tudi “nekoliko škodljive” sestavine. V bistvu je pomembno le to, da je najbolje, da so oreščki predhodno namakani ali pa “slečeni” iz svoje oblekice. Potrebno je posebej poudariti, da je priporočljivo, da njegovo “oblekico” slečete kar sami. Najpogosteje je to s praženjem – pečenjem ali pa kuhanjem (pustimo oreščke, da v vodi zavrejo).

Lešniki vsebujejo zelo zdrave omega – 3 maščobne kisline, ki poleg tega, da nam izboljšujejo počutje, znižujejo slab holesterol. Vsebujejo tudi folno kislino, vitamine B – kompleksa ter številne druge zdravju pomembne elemente.

Količina na dan načeloma ni omejena, je pa vseeno priporočljiva – pest na dan. Lešniki so zdravi, vendar visoko kalorični, kar ni toliko skeptično, če skozi ves dan porabimo kalorije.

Če želim narediti pražene lešnike, potrebujem:

Lešnike. Z ovojem.

Priprava:

Lešnike razporedimo po pekaču. Pečico prižgemo na 160 stopinj in, ko je pečica segreta, vstavimo pekač ter pečemo približno 15-20 min.

VitaNatur_prazeni_lesniki (1)

 

Lešnike vzamemo iz pečice in jih damo v kuhinjsko krpo, da jih “zmučkamo”. S tem postopkom bo “oblekica” sama odpadla.

VitaNatur_prazeni_lesniki (2)

Tako dobimo okusne, pražene lešnike.

Iz katerih lahko pripravimo presno “Nutello“, smutije, presne torte,…

Postopek je zelo enostaven, lešniki so veliko boljšega okusa, za zdravje pa naredimo veliko.