Šport

Kako najti MOTIVACIJO za vadbo?

Kako najti MOTIVACIJO za vadbo? Morda motivacijo najdeš v katerem izmed prijateljev.

Če ne želimo vključiti vadbo v svoj vsakdanjik, znamo hitro najti izgovore. Nekaj najpogostejših izgovorov: zjutraj težko vstanem, po službi sem utrujen, sem poročena in imam otroke, sem predebela, dežuje, je prevroče, imam težave s koleni, se bojim prehlada, sem mama brez partnerja….

Preden se odločimo za redno vadbo, moramo imeti nek motiv oz. nekaj nas mora motivirati. Seveda pa je prvi korak lahko zares težak. Ali pa tudi ne – kot se odločimo. Vadimo v bistvu zaradi sebe oz za svoje zdravje.

Predstavljamo ti mamo dveh šoloobveznih otrok, ki v natrpanem vsakdanjiku med šolskim letom najde tudi čas za redno vadbo. Morda bo lahko Barbara marsikomu navdih:

»Vstanem ob 5.00 in si obujem superge. Tečem kakšno uro – 6x/teden. Ob povratku domov zbudim otroka, pojemo zajtrk, in ju nato odpeljem v šolo. Delam od 7.00 do 15.00. Takoj po službi grem po otroka. Doma pregledamo šolske naloge, sproti počistim hišo in pripravim prigrizke. Pred 17.00 peljem otroka na treninge, seveda vsakega na svoj konec in če ne tečem zjutraj, izkoristim ta čas za tek s prijatelji in vmes malo poklepetamo. Ob 19.00 poberem otroka in doma skupaj pripravimo večerjo, pojemo in medtem ko se odpravljata spat, pomijem posodo. Okoli 21.00 ležeta otroka spat in jima preberem kako pravljico ali se malo pogovorimo. Ko zaspita si vzamem še nekaj trenutkov za prebiranje pošte ob 22.30 pa grem spat tudi jaz.«

Barbara je po naravi vesela in optimistična in kljub obveznostim najde čas za redno vadbo. Pravi, da jo to sprosti in lahko odmisli vsakdanje težave oz. stresno službo. Poleg tega se poleti udeleži tudi odbojke na mivki, rolanja, ampak od vsega ima najraje tek – noge same tečejo in lahko vse odmisli.

Kaj je zanjo motivacija, da se redno giba: SREČNA MATI- SREČNI OTROCI. Z gibanjem sprosti napetosti in je ob otrocih sproščena. Z rednim gibanjem ohranja trdno zdravje, je otrokoma za zgled in si na tak način vzame čas zase.

Kako pa ti najdeš motivacijo za redno gibanje? Če motivacije za redno gibanje še nisi našel, bi ti morda pomagalo, da bi s tabo nekdo vadil?

Vita Vadba