Vadba/šport

Kako do lepo oblikovanega trebuha oz. do 6packov

Najbrž se je že skoraj vsak med nami vprašal, kako naj pridobi trebušne mišice, ki zgledajo kot 6 lepo oblikovanih kvadratkov, ki jih je lepo videti tako na moškemu kot na ženski. Pravimo jim tudi »6-paki«. V bistvu te 6-pake že imaš, oz. vsi jih imamo. Čisto zares. Le problem je v tem, da jih ne vidiš, ker je tvoj trebuh prekrit z več sloji maščevja. Brez trebušnih mišic, čeprav jih ne vidiš, tvoje telo ne bi moglo stati pokončno in recimo ne bi mogel vstati iz postelje. Kaj lahko narediš za to, da se bodo te mišice videle?

 

Kako zgraditi oziroma priti do trebušnih mišic

V nadaljevanju je nekaj zdravih nasvetov, ki se jih je priporočljivo držati. Pri vsem naštetem bodi vztrajen, reden in se tega loti z veseljem in potrpežljivostjo. Morda naj ne bo tvoj cilj perfektno telo, pač pa zdravje.

1. Zdrava prehrana

Ta trenutek se prični zdravo prehranjevati. Ravno zdrava oz. uravnotežena prehrana in približno 3 litre nesladkane tekočine na dan, sta ključni pri izgubljanju maščobe, ki se je nabrala okoli trebuha oz trupa. Na dan je priporočljivo pojesti 5-6 obrokov, oz. jesti na približno 3 ure. Na tak način je prebava skozi »v delu«. Tako tudi dosežemo redno odvajane blata in posledično odstranjevanje odpadkov iz telesa. Če zaužijemo zadosti tekočine, se proces čiščenja telesa izvaja tudi preko kože.

 

2. Telovadi

Predlagamo ti, da ta trenutek vstaneš iz stola oz. kavča in se pričneš gibati oz. se med dnevom gibaš kolikor je mogoče. Sedenje, sploh več ur skupaj, upočasnuje presnovo, kar ima za posledico nabiranje maščevja okoli trupa. Če pa se že gibaš, pa najbrž ne dovolj. Priporočljivo je, da se gibaš približno 5krat na teden po eno uro. Od teh pet vadbenih enot pa dvakrat na teden vključi visoko intenzivno vadbo, s katero pospešiš metabolizem do take mere, da porabljaš energijo oz. kalorije še 24 ur po vadbi. Visoko intenzivna vadba vključuje tudi vaje za moč z nekaj ponovitvami, ki se jih izvaja v serijah. Priporočamo še hitro hojo ali tek, med vikendom pa obišči bližnji hrib.

 

3. Zmanjšaj stres

Čustvene obremenitve so povezane s kopičenjem maščevja okoli trupa oz. če smo dalj časa čustveno obremenjeni, prične hormon kortizol prekomerno delovati. Ta hormon se proizvaja v nadledvični žlezi in lahko zaradi posledic stresa dvigne tudi krvni tlak in nivo krvnega sladkorja in prav tako ima vpliv na delovanje imunskega sistema. Zato svojemu telesu privoščite tudi tehnike sproščanja, ali pa se udeležite npr. vadbe joge ali taj čija. Taka vadba je kot nekakšna »meditacija v gibanju« oz. se med tako vadbo (z redno prakso) naučimo slediti dihanju, pozornost usmerimo v gib oz. v položaj ki ga izvajamo, med katerim stiskamo zapore (bande) s katerimi preprečujemo uhajanje energije. Na voljo pa je še veliko drugih sprostilnih tehnik s katerimi lahko umirimo naše misli, kot je npr. avtogeni trening. Nekateri športni centri tudi občasno organizirajo krajša sprostitvena srečanja, ali pa se po te oblike sprostitve odpravite v wellness cente. Privoščite si tudi kvaliteten spanec.

 

Torej – si želiš 6packe? Začnimo: tri, štiri, zdaj!