Novice, Vadba/šport

Kako lahko z gibanjem pospešim porabo kalorij

Po enournem treningu teka mi prijateljica veselo reče: “Sedaj pa si lahko privoščim pico.” Seveda je želela povedati, da si predstavlja, da je porabila cel kup kalorij. Odkimam in ji povem resnico: “V eni uri zmernega teka si porabila približno 600 kcal, pica pa ima običajno več kcal.” Če bi dodali še pijačo in potem še en kos peciva, si bi pridelali vsaj 4 ure teka. Vseeno pa si po treningu privošči beljakovinski obrok, ki bo nahranil mišice in te hkrati nasitil. Običajno tak obrok ne vsebuje veliko kalorij.

Kdaj naše telo oz. presnova nabolj pospešeno deluje?

Po ajurvedi naj bi glavni obrok zaužili med 10 in 14 uro, ko je presnova organizma najbolj pospešena. Ta čas je tudi najbolj primeren za intenzivnejšo vadbo s katero lahko še bolj pospešeno izgubljamo odvečne maščobe. Večina nas je v tem času v službi, vendar si najbrž lahko po kosilu privoščiš kak sprehod, ki bo pospešil tvojo presnovo. Sicer pa to “pravilo” upoštevaj za čas med vikendom.

Čas, ko ponovno pospešeno izgubljamo maščobe je med 18 in 22 uro, vendar si po vadbi ne privošči takega obroka kot za kosilo. Ponoči telo potrebuje počitek. Ne potrebuje pa kalorične hrane, ki jo običajno potrebujemo v delu dneva, ko smo bolj aktivni. Prebavni sistem naj bi zvečer bil deležen lahke hrane, zato da bolj mirno spimo.

Pridelajmo si mišice in hitreje bomo porabili kalorije

Poskrbi, da ne izpuščaš obrokov in si po vsaki vadbi, v roku ene ure, privošči beljakovinski obrok. Beljakovine se nahajajo npr. v skuti, jajcih, stročnicah, mesu, konopljinih proteinih, kakavu. Če je možno, posegaj po doma pridelani hrani.

Če želiš izgubiti težo, ne pomeni da je potrebno ves čas nadzirati in šteti kalorije oz. kar je še hujše, stradati svoje telo. Res je, da v kolikor jemo manj kalorično hrano, se izguba maščobnih zalog zmanjša. Vendar prevečkrat se zgodi, da s takim početjem dosežemo to, da se mišična masa zmanjša. Kar pa posledično upočasni presnovo in tudi izgubo teže.  Torej poskrbimo za mišice oz delajmo na tem da bomo naše maščobne zaloge spremenili v mišice in telo bo tako pokurilo več kalorij.

S katerimi športi  lahko učinkovito izgubljam kalorije?

Tek

Tek je zelo dobra izbira, če želimo porabljati kalorije. Predlagam ti intervalni trening – izmenično hiter in počasen tek. Pred tem se obvezno ogrej. Tak trening začni z lahkotnim tekom, nato pa izmenično teči 1 minuto zelo hitro, nato 1 minuto počasi in ponoviš (za začetek narediš 1km intervalnega treninga). Tak trening opravi 1x na teden, sicer pa razdaljo povečuj postopoma. Del treninga lahko odtečeš v počasnem tempu. Na koncu se vedno raztegni. V eni uri zmernega teka lahko porabiš okoli 600 kcal. Znano je, da se po treningu teka pospeši metabolizem in le-ta pospešeno deluje še naslednjih 12ur, kar bi pomenilo da še ves ta čas pospešeno izgubljamo kalorije, sploh če imamo več mišične mase.

Kolesarjenje

V eni uri zmernega kolesarjenja boš porabil 250 kcal. Še boljša izbira je kratka in zelo intenzivna vadba na kolesu. Če je to tvoj glavni šport, poskrbi še za vaje s katerimi boš okrepil zgornji del telesa.

Hoja

V eni uri zmerne hoje lahko porabiš 300 kcal. Poraba količine kalorij se bistveno poveča, če tempo povečaš, če vključiš stopnice ali hrib. Hoja je odlična izbira za oblikovanje nog, zadnjice in pospešeno se pričnejo topiti maščobne blazince okoli pasu.

Poskoki

Recimo s poskoki s kolebnico lahko v eni uri porabiš tudi do 700 kcal.  Aktivirajo se vse mišice v telesu, izboljša se vzdržljivost, moč, hitrost in koordinacija.

Plavanje

V eni uri plavanja lahko porabiš do 1000kcal in je primerno tudi za vse, ki imate težave s sklepi oz s hrbtom ali bolečine v mišicah. Plavanje je odlična izbira za regeneracijo telesa po teku ali vajah za moč, kar bi pomenilo da se dan po teku ali vajah za moč, odpraviš na plavanje.

Vaje za moč

V eni uri lahko porabiš približno 300 kcal, če vaje izvajaš s svojo težo. Npr. počepi, skleci, izpadni koraki, jumping jack, vojaški poskoki ipd.

 

Poskrbi, da se med tvojimi zalogami hrane ne nahajajo visokokalorični priboljški. Tako bo na voljo manj možnosti za skušnjavo. Vsak dan se gibaj in večji del hrane zaužij prvi del dneva. Za bolj sit želodček je najbolje izbrati beljakovinski obrok.

Gibaj se in maščobne blazinice bodo počasi preteklost

 

Mi že tečemo. Seveda se nam lahko pridružiš in sicer vsak petek ob 17ih na Bonifiki oz. si več preberi v članku: Bi tekli z VitaNatur ekipo?

 [edit]