Novice, Vadba/šport

Kako imeti rad svoje telo

Kako prenehaš z dieto in pričneš spoštovati in imeti rad svoje telo

Tvoje telo je čudovito orodje, ki pripada samo tebi. S tem »orodjem« boš do konca življenja. Zato ga sprejmi takega kot je in ga neguj. Bodi nežen do sebe, spoznaj svoje meje in se ustavi, ko to želiš.

Kaj ni noro, da mediji in vsi okoli nas želijo, da vidimo vitko telo kot merilo za srečo. Vsi in najbrž tudi ti, se trudimo s hujšanjem ali pa vsaj jesti čimmanj kalorično in “superzdravo” hrano. S tem sebi in svojim bližnjim povzročamo frustracije in stres: »zdaj lahko pojem to, ampak samo toliko«, »ah to ne smem, ker pol se bom zredila«, »joj kako sem debela«, »nabasala sem se, sedaj pa ne bom jedla nekaj dni«. Zakaj to počnemo? In se toliko ukvarjamo s hrano in s temi odvečnimi kilogrami, potem pa to še na glas govorimo in sebi še dodatno dopovemo kako grdi smo in s tem obremenjujemo ostale.

Jemo zato da živimo in ne obratno. In jemo to kar naše telo potrebuje. Če ješ preveč, je razlog globji – imaš sam s sabo nerazrešene probleme ali pa se s svojim telesom ne znaš povezati.

In potem članki: »v 7ih dneh boste izgubilli 7kilogramov«. To je skoraj tako kot če bi hišo zgradili v 7ih dneh. Kakšna hiša bi bila to? Vse v življenju gradimo počasi in tudi izgubljanje teže, če se je lotimo – se lotimo počasi in z ljubeznijo do sebe, ne pa da se ne upamo pogledati v ogledalo in se zgražamo sami nad sabo. Kdo nas bo ljubil, če se sami ne ljubimo?

Zanimanje za zdrav način življenja, kjer je vse več ali manj v ravnovesju, te pripelje do tega da začneš ljubiti sebe in življenje. Da ješ zdravo, ampak da ne šteješ kalorije, da se gibaš, ampak to ne pomeni da moraš teči tako hitro kot Ana iz Košane, da si vzameš čas tudi za lenarjenje, da se zabavaš, pa tudi če kdaj poješ ali popiješ kaj kar ni zdravo, to uravnovesiš z ostalim.

Kako začneš ljubiti svoje telo:

Začni ga »uporabljati«: dvigni kako reč, teči, pleši, skači, igraj se – najdi gibanje v katerem uživaš. Ugotovi kako močan, hiter in energičen si. Občuduj se.

Začni ga ceniti: zagotovo ti je vsaj kak del tvojega telesa všeč (oči, lasje, nohti,..). Pohvali se medtem ko se gledaš v ogledalo.

Nahrani ga: jej hrano, ki tvojemu telesu pomaga da se počutiš bolje psihično, mentalno in čustveno. Spoznavaj hrano, ki jo običajno ne ješ, še posebej sadje, zelenjavo in zdrave maščobe.

Neguj ga: poišči vadbo ali aktivnost s katero boš telo negoval in se še bolj povezal z njim. To je lahko joga, globoko dihanje, pogovor s prijatelji, kopel v banji. Najdi nekaj s čimer se boš potem počutil sproščen in pomlajen.

Z njim bodi potrpežljiv: da boš pozabil na hujšanje, bo trajalo neka časa. Prišli bodo tudi dnevi tudi ko ti ne bo lahko. S potrpežljivostjo, z ljubeznijo in z odpuščanjem boš počasi dosegel želeno.

 

VitaNatur_Isabel_Petronio