Novice, Vadba/šport

Kako do ravnega trebuha – stran z napihnjenostjo

Vsakdo se je že kdaj soočil z napihnjenostjo. To je občutek, ko ne moreš “povleči trebuha noter” in če vseeno vztrajaš, to precej boli. Otečejo nam lahko tudi prsti, gležnji, obraz itd. vse od te mere, da moraš obleči širše obleke. Ampak že preko noči se lahko napihnjenosti rešimo. S prehrano in z gibanjem.

Zmanjšaj vnos soli

Sol je za telo koristna, hkrati pa nenadomestljiva. Če jo zaužiješ preveč, se ti lahko sčasoma začne nabirati voda v telesu, oz se poruši ravnovesje med vodo in soljo, kar je videti kot napihnjenost. Prav tako k napihnjenosti pripomore procesirana hrana, kot je recimo zamrznjena hrana, hitra hrana, prigrizki (recimo čips), ker vsebuje veliko sodiuma.

Pred in med menstruacijo se izogibaj enostavnim ogljikovim hidratom

Veliko žensk zazna v času pred menstraucijo povečan apetit, predvsem se poveča želja po sladkem in hrani, ki vsebuje enostavne ogljikove hidrate (kruh iz bele moke, čokolada, piškoti, pica..). Ta hrana pa samo še bolj spodbudi apetit. Prenajedanje s tako hrano pa na dan ali kar nekaj prvih dni menstruacije, poveča možnost za napihnjenost. Taka hrana naj bi bolečine med menstruacijo samo še povečala, ker znano je, da recimo izdelki iz žit povečajo vnetne reakcije, zato naj bi se te hrane v času pred in med menstruacijo na veliko izogibali. Prav tako se z uživanjem ogljikovih hidratov  voda v telesu kopiči 3x bolj, kot pa če bi jedli pretežno beljakovinsko hrano. Presne sladice, ki jih dobite tudi v VitaNatur trgovinici, so lahko odlična izbira, ker so po okusu sladke, a sladkane z zdravim sladkorjem in pa vsebujejo pretežno beljakovine. Prav tako si take zdrave prigrizke lahko pripravite sami doma.

Pij vodo

Redno pitje vode pospeši odplakovanje shranjene celične tekočine, kar pomeni da pripomore k bolj ravnemu trebuhu. Ko telo zazna začetek dehidracije, se v njem samodejno prične skladiščiti voda, da si ustvari rezerve za čimbolj normalno delovanje procesov v telesu. Tako se že ob blagi dehidraciji na telesu pozna napihnjenost. Napihnjenost telesa zaradi dehidracije povzročata tudi alkohol in kava. Oba tudi pospešeno odvajata vodo, zato je med pitjem enega ali drugega, priporočljivo sočasno piti tudi vodo (npr na skodelico kave popijmo 2 dcl vode).

Prenehaj žvečiti žvečilke

Z žvečenjem “čingumja” požiramo tudi zrak, ki tako malo po malo napolni trebuh z zrakom. Z žvečenjem “čingumija” brez sladkorja, naj bi požrli 2x več zraka. Pa si kdaj sploh prebral katere vse sestavine vsebuje “čingumi”? Recimo aspartam, cel kup konzervansov in barvil, namesto sladkorjev vsebuje alkohol (sorbitol, maltitol, mannitol) itd. In kar je najbolj zastrašujoče, se vse te sestavine v “čingmiju” preko dlesni in ustne votline v večji koncentraciji vsrkajo v krvni obtok.

Gazirane pijače od vseh živil najbolj pripomorejo k napihnjenosti

Ko pridejo ti mali nedolžni mehurčki do črevesja, se tam zaustavijo in se pričenjo kopičiti in tako ustvarjajo napihnjenost. To velja za vse gazirane pijače, tudi za tiste brez sladkorja oz nizkokalorične. Še vedno je najboljša za pitje voda.

Čimprej prenehaj uporabljati umetna sladila

Umetna sladila, ki jih najdemo v gaziranih pijačah, “čingumijih”, dietetičnih napitkih, v bombonih in proteinskih ploščicah, vsebujejo umetna sladila. K napihnjenosti prispevajo tudi alkoholni sladkor (xylitol) in navaden bel sladkor. Za slajenje lahko uporabimo naravni sladkor, ki ima tudi nizek glikemični indeks, kot je recimo kokosov sladkor, lukuma, meskvite, yacon.

In pa vsakodnevno gibanje

Redno gibanje pospeši prebavo oz le-ta postane urejena. Zmerno vsakodnevno gibanje do 1 ure pripomore, da se napihnjenost med gibanjem zmanjša. Z gibanjem se pospeši odvajanje vode iz telesa in morebitnih plinov. Prav tako se pospeši obtok limfe.

Mi se gibamo, kaj pa ti?

Kako do ravnega trebuha