Novice, Vadba/šport

Izguba teže na zdrav način – 5 trikov

Nekatera dejstva pri izgubljanju teže, so že znana: uvedimo gibanje in uravnoteženo prehrano v svoj vsak dan. Pa razumemo kaj to pomeni? Povežimo se s svojim telesom oz. ga imejmo radi in ga negujmo tako od zunaj kot od znotraj. Najprej sprejmimo svoje telo takšno kot je, nato pa se lotimo spremembe, ampak ne s ciljem da bo naše telo perfektno, pač pa da bo naša teža zdrava in se bomo posledično bolje počutili.

Samo gibanje nas ne privede do tega, da izgubimo odvečne kilograme. Potrebno se je posvetiti tudi ostalim dejavnikom:

  1. Hidracija

Niti ne pomislimo, da je morda tistih nekaj preveč kilogramov posledica dehidracije. Če je telo kronično dehidrirano oz. da premalo pijemo, se v njem začne zadrževati voda. Ko pa pričnemo redno piti, pa s tem pospešimo izločanje vode iz telesa. Prav tako se z rednim pitjem vode pospeši prebava in iz telesa se odplaknejo toksini, ki so se zadrževali v telesu. Za vsako skodelico popite kave ali pravega čaja, popijmo še kozarec vode.

  1. Uživanje neprocesirane hrane

Procesirana oz. predelana hrana poskrbi, da nam zastaja voda, da imamo povečan apetit in da smo neprestano lačni. Običajno taka hrana vsebuje sodium, konzervanse, umetna sladila in ostale umetne dodatke, ki jih najdemo recimo v piškotih, krekerijih, juhah v vrečkah, paštetah, salamah, namazih…Posegajmo raje po sveži hrani oz si poglejmo vsebino embalaže in na njen naj bi bilo navedeno recimo: jabolko, lešniki, voda itd.. Torej sestavine za katere vemo kaj so.

  1. Zmanjšanje vnosa sladkorja in žitaric

Tako sladkor, kot vsa vrsta žit povečujejo lakoto, zastajanje vode in neprestano smo lačni. Sladkor in škrob v žitaricah poskrbita tudi za hiter dvig in nato nagel padec krvnega sladkorja. Pogostejši kot so dvigi in padci krvnega sladkorja, večja je verjetnost za razvoj diabetesa tipa 2. Prav tako ti nagli padci krvnega sladkorja dajejo občutek lakote in tako še bolj posegamo po taki hrani. Sladkor se nahaja v večini procesirane hrane, kjer ima vlogo konzervansa.  Med žiti pa je najpogosteje zastopana pšenica (testenine, kruh, piškoti..), oz. le-ta pripomore k razvoju diabetesa.

  1. Povečati vnos zelenjave in sadja

Tako zelenjava, kot sadje, vsebujeta vodo, ki pripomore da smo prej siti. Prav tako pa več zaužite tekočine pospeši izločanje odvečne vode. Z uživanjem te hrane tudi ne bomo imeli težav s požrešnostjo. Zaužili bomo vlaknine, ki pospešijo prebavo in izločanje toksinov. Vsebuje tudi veliko koristnih hranilnih vrednosti. Sadje je lahko koristna zamenjava za sladkarije, npr namesto čokolade pojemo raje banano.

  1. Povečati vnos beljakovin in maščob

Beljakovine so osnovni gradnik mišic, maščoba pa je potrebna za normalno delovanje možganov. Oboje pa pripomore k občutku sitosti. Beljakovine nikakor ne smemo izpustiti po vadbi, ker tako hiramo svoje telo in se posledično staramo. Pomanjkanje maščob pa lahko povzroči težave s spominom. Nizkokaloričnim izdelkom so odvzete maščobe, hkrati pa imajo dodan sladkor, tako da smo po zaužitju takega obroka še bolj lačni.

  1. In pa gibanje!

Naj bo to del vsakdana oz. vsak dan 1 uro zmernega gibanja. Priporočljivo je, da vsak dan izberemo drugo vadbo oz. da recimo ne tečemo vsak dan, pač pa raje vsak drugi dan, vmes pa delamo vaje za moč, se odpravimo na dolge sprehode, se povzpnemo na kak hrib, kolesarimo, plavamo itd… Vsekakor pa se raje sprehodimo kot pa povsod zapeljemo z avtom.

Če želimo z gibanjem pospešiti izgubo maščob, naj bo pravilo sledeče: če želimo izgubiti pol kilograma maščobe, to pomeni da moramo pokuriti približno 3.500 kalorij. Na teden je zdravo izgubiti do 1 kilogram maščobe.

 

VitaNatur teče in sicer do konca maja na pripravah za DM tek za ženske. Nato pa od junija dalje tečemo na VitaNatur treningih. Bi se nam pridružili? Pišite nam na: vitanatur22@gmail.com

Izguba teže na zdrav način

avtorica: Simona Glavan, vaditeljica športne rekreacije, vaditeljica Zdrave vadbe, promotorka Zdravih društev in izvajalka programa Zdravju prijazno podjetje