Novice, Vadba/šport

Izboljšaj svojo kondicijo – bodi zdrav in fit že danes

Pogosto lahko slišimo svoje prijatelje in bližnje ko povedo, da nimajo časa za vadbo. Hkrati pa si želijo biti zdravi in fit. Nekdo, ki si želi biti zdrav, naj ne bi imel izgovorov da nima časa za vadbo. Cilj vadbe naj ne bi bil povezan z vitkostjo in popolno izklesanim telesom. Z vadbo ohranjamo in krepimo zdravje. Za zdravje je poleg prehrane in urejenih odnosov, torej pomembno tudi vsakodnevno gibanje. Torej če imamo čas za gledanje televizije in spremljanje družbenih omrežij, se lahko odrečemo kaki izmed nanizank in si čas vzamemo za vadbo.

 

Vadba je lahko zabavna

Če si res želiš postati zdrav in fit, potem ti ponujamo nekaj izzivov, ki so lahko tudi zabavni in sploh ne boš imel občutka da vadiš:

  1. Hodi

Osnova gibanja je hoja in hodiš lahko kjerkoli. Torej je tvoja telovadnica vseposod naokoli.  Za začetek narediš veliko že, če hodiš v bližini soseske kjer živiš. Hodiš lahko ob katerikoli uri v dnevu. Človek hodi odkar se je postavil na noge, zato ne prenehaj s hojo, ampak s tem gibanjem pospeši svoj srčni utrip.

  1. Odpravi se v naravo

Med tednom najbrž težje najdeš čas, da bi se odpravil kam v naravo in izkoristil njene lepote. A vseeno se sprehodi tudi čez kak mestni park, ob jezeru ali ob morju. Čez vikend se odpravi na bližnjii hrib, med vzpenjanjem se ustavi, opazuj naravo, nadihaj se svežega zraka. Morda celo spoznaš kako novo užitno rastlino: šipek, timijan, brin..

  1. Bodi igriv

Prijateljem predlagaj igro z žogo kot recimo »med dnevma ognjema«, »petelinček« ali »kavbojci in indijanci« ipd. Med igro se boš z družbo nasmejal in si boš dovolil biti ponovno otrok. S smehom boš tudi krepil trebušne mišice.

  1. Pleši

Seveda, tudi pleši. Obišči uro zumbe, salse, izraznega plesa ali kakšne druge oblike skupinskega plesa, kjer je pravil malo ali skoraj nič. Zamigaj – več ko boš migal, več kalorij boš porabil. Pa kaj če nimaš ritma. Pleši in se nasmej tudi od znotraj. Nasmej se svoji podobi v ogledalu in se nikar ne obremenjuj če morda zgledaš kot kak štor. Ples je zabava oz. gibanje, ki sprošča.

  1. Redno čisti stanovanje

Tudi čiščenje je lahko zabavno. Ob sesanju ali brisanju prahu, si predvajaj priljubljeno glasbo, morda kar na slušalkah, zraven kaj zapoj in zamigaj. Čas opravil bo tako hitreje minil. Pa tudi razgibal boš svoje telo.

  1. Vrtnari

Če imaš na voljo kos zemlje, si uredi zeliščni vrt in posadi nekaj zelenjave. Medtem, ko vrtnariš se nadihaš svežega zraka in pridobivaš D vitamin. Čez nekaj časa pa boš nagrajen s svežo pridelano zelenjavo in zelišči.

  1. Stopnice namesto dvigala

Stopnice so brezplačen »steper«. In če še ne veš: ženske s hojo po stopnicah navzgor porabimo več kalorij, hkrati krepimo mišice zadnjice in oblikujemo mišice nog.

  1. Telovadi med gledanjem tv-ja

Če imaš še vedno izgovore, da ne najdeš časa za vadbo, telovadi med glednjem TV-ja. Korakanje na mestu, izpadni koraki, upogib trupa itd. – vse to lahko počneš pred TV-jem.

  1. Poskusi z borilnimi veščinami

S tako vadbo zajamemo skoraj vse mišice v telesu in tako pokurimo velike količine kalorij, ker je vadba običajno zelo intenzivna – npr. boksanje boksarske vreče. Danes veliko športnih klubov ponuja tudi netekmovalne oblike vadbe, zato je taka vadba lahko še bolj zabavna.

 

Ponudili smo ti nekaj možnosti za gibanje. Izgovor, da nimaš časa za vadbo, torej ni. S preprostimi oblikami vadbe, ki so hkrati tudi zabavne tudi postopoma dobiš željo da bi se redno gibal.

In kot veš: vsak dan je priložnost za nov začetek!

Izboljšaj kondicijo - izberi zabavno vadbo

Foto vir: Športna unija Slovenije