Kozmetika, Novice

Eterična olja kot čistila in razkužila

Eterična olja kot čistila in razkužila

Za vzdrževanje hišne čistoče je pomembno, da znamo število bolezenskih mikroorganizmov zmanjšati na minimum, in prav eterična olja so kot nalašč za to! So namreč zelo učinkovita naravna protimikrobna sredstva. Primerjali so na primer protimikrobno delovanje timijanovega eteričnega olja in fenola, ki ga uporabljajo za razkuževanje zdravniške opreme, in izkazalo se je, da je timijan veliko bolj učinkovit.

Eterična olja lahko uporabljamo v svojem stanovanju kot naravno zamenjavo za razkužilna sredstva, s katerimi navadno čistimo svoj dom. Če pri izbiri eteričnih olj gledamo predvsem na ceno in število pripravkov, ki jih lahko naredimo, bo najboljši izbor naslednji: evkaliptus (E. globulus), bor, jelka, sivka, nageljnove žbice, list cimeta, timijan (timol), grenivka, čajevec, limonska trava, poprova meta, palmarosa, citronela, pomaranča in dišeča pelargonija. Najboljši sta seveda sivkino eterično olje in eterično olje čajevca, saj ti dve olji lahko nanašamo neposredno na kožo. Pomembno je namreč vedeti, da eterična olja nageljnovih žbic, cimeta in timijana (kot tudi mnoga druga sredstva, odvisno od posameznikove občutljivosti) lahko dražijo kožo, zato moramo paziti na pravilno razredčenje eteričnih olj in preveriti lastno občutljivost z enostavnim testom za ugotavljanje alergičnosti.

Vsestransko razkužilno sredstvo:

1. RECEPT

30 kapljic sivkininega eteričnega olja ali eteričnega olja čajevca

2dcl vode

Sestavini zmešaj v steklenički s sprejom in poškropi po kuhinjskih ali kopalničnih površinah, deluje kot nekakšen za okolje in ljudi prijazen antibakterijski sprej.

2. RECEPT

1 žlica kisa

40 kapljic evkaliptusovega (E. globulus) in pomarančnega eteričnega olja

3 dcl vode

Vse skupaj damo v posodico s sprejom in pred uporabo dobro pretresemo.Naše razkužilno sredstvo je pripravljeno.

Eterična olja imejmo vedno pri roki – pri koritu, v kopalnici – in kanimo 2-3 kapljice na krpo za čiščenje. Če kanemo kako kapljico v odtok korita, umivalnika ali kadi, bomo zmanjšali količino bakterij, ki tam domujejo.

Lotimo se torej dišeče prenove stanovanja. Ko se odločamo, katera eterična olja bomo uporabili, upoštevajmo namembnost prostora, lasten okus in znanje, ki ga imamo o protimikrobnem delovanju eteričnih olj. Uporabimo različne osnove za eterična olja, razpršilce, aromasvetilke, potpurije, karkoli se nam zdi najbolj ustrezno. Bodimo ustvarjalni in uživajmo! V omare in predale položimo kroglice, narejene iz vate ali kake druge osnove, na katere smo kanili eterična olja.

Pripravek za steklene površine:

2 žlici kisa

20 kapljic eteričnega olja pomaranče

2 dcl vode

Pretresimo pred vsakim novim nanosom. Eterično olje pomaranče pomaga pri odstranjevanju mastnih madežev in umazanije ter pušča prijeten, svež vonj.

Za razkužitev in osvežitev prostora ne potrebujemo dragih aparatov za sesanje prahu. Kanimo par kapljic eteričnega olja na papirnato vrečko sesalca ali na kos papirja, ki ga nato vstavimo v vrečko sesalca. Izbiramo lahko med eteričnimi olji sivke, jelke, bora, pomaranče, limone, limonske trave ali pa se odločimo za kako drugo eterično olje, ki ga imamo na zalogi. Tako bomo med sesanjem prahu prečistili in razkužili zrak, samo opravilo pa bo manj nadležno, ker nas bo vonj eteričnega olja spravil v dobro voljo.

Eterični olji sivke in brina sta primerni za izdelavo razpršilcev za osvežitev posteljnine za lepši spanec. Če želimo, da ima posteljnina romantičen vonj, dodajmo vsebini razpršilca kapljico ylang-ylanga ali muškatne kadulje.

Domači “Oust” sprej:

30 kapljic najljubšega eteričnega olja (limona, pomaranča, limonina trava, sivka, čajevec, izbiramo “lahke” dišave)

2dcl vodke ali čistega alkohola

3dcl destilirane vode

Vse sestavine damo v posodico s sprejem in pred uporabo dobro pretresemo.

VitaNatur_etericna_olja