Novice, Vadba/šport

Do čvrstega zdravja tudi s hojo

S hojo poživimo in prebudimo telo, hkrati pa sprostimo svoj um. Torej poleg fizičnih blagodenjih učinkov na zdravje, lahko tudi s hojo umirimo svoja čusta in sprostimo misli, ki so se recimo nabrale tekom delovnega ali študijskega dneva. Ker pa se nas večina po koncu delovnega dneva počuti izčrpane, si v mislih predstavljamo kavč in kako bi do njega najhitreje prišli. Zato nam hoja niti na misel ne pride in se že peljemo domov v avtu, morda samo kilometer stran – na kavč. In tako se utrujenost , slaba volja in neaktivnost samo povečujejo.

Otrok se od  rojstva dalje s potrpežljivosto in z nešteto neuspelih poskusov, končno postavi na noge in prične hoditi.  Vesel, da se je postavil na noge, začne hoditi vedno hitreje in naredi postopoma vedno več kilometrov izmenično hoja-tek. In če samo pomislimo na to vnemo tega bitja, bi morali biti veseli, da imamo to možnost da lahko prehodimo še daljše razdalje kot naš otrok.

 

Učinki hoje na zdravje

V nadaljevanju so našteti pozitvni učinki hoje na zdravje. Hoja je primerna za vse starostne skupine in je lahko pričetek vašega rednega gibanja oz. je osnova da se potem kasneje lahko pričnemo ukvarjati z drugimi aktivnostmi. Če med hojo poudarimo uporabo rok, zajamemo še večje površine mišic in je ob hitrejšem tempu to že aerobni trening.

Učinki hoje:

 1. Prijazna do srca
 2. Deluje prevenetivno za razvoj diabetesa 2
 3. Preprečuje razvoj raka
 4. Pomaga pri vzdrževanju telesne teže
 5. Poveča se delovanje možganov
 6. Deluje preventivno na razvoj osteoporoze
 7. Poveča se mišični tonus
 8. Povečamo vnos vitamina D
 9. Vir energije
 10. Izboljša razpoloženje
 11. Zaščita proti spontanim splavom
 12. Izboljšanje imunskega sistema
 13. Preprečevanje padcev v starosti
 14. Večja možnost da prenehamo s katero od razvad
 15. Upočasnjujemo staranje
 16. Naučimo se vzeti čas zase

Za hojo potrebujemo dobro voljo, udobno športno obuvalo, udobna obalčila, ženske športni modrček.

Okrepimo zdravje s hojo