Vadba/šport

Bodi zgled svojemu otroku, nečaku, vnuku

Osnovne gibalne sposobnosti otroka se razvijajo nekje do 8. oz. 10. leta. Otroku damo možnost, da se prične gibati že zelo zgodaj. Že ko je star nekaj mesecev in ko z rokami nosi reči k ustom, razvija osnovne gibe, nato pa se postopoma pričenja zvračati na bok in kmalu se že plazi. Te mesece preden shodi, mu dovolimo da raziskuje: naj se plazi, kotali, vleče, odriva. Z vsemi temi gibi si gradi svoje osnovne gibalne sposobnosti. Poskrbimo le da ne pride v stik z nevarnimi rečmi (elektrika, padec iz višine..), naj pa vseeno sam ugotovi kako boli če se udari v glavo, zato da bo že zgodaj začenjal razumeti svet okoli sebe. Kmalu potem ko shodi, pa mu dovolimo da teka okoli. Z vsem kar počne s svojim telesom se razvija. Ne omejujmo ga in mu dovolimo da se umaže, prepoti, zdivja. Nič od tega ni škodljivo za zdravje.

Otrok te opazuje medtem ko ješ, te vidi ko se gibaš oz. telovadiš, opazuje tvoja čustvovanja. Uči se od tebe in te v bistvu posnema, nevede. Če ne prej, je sedaj čas, ko imaš ob sebi otroka, da spremeniš nezdrave navade. Vpelješ zdrave prehranjevalne navade, pričneš z gibanjem v vseh oblikah, če je le možno nekje v naravi. V otroku ni potrebno razvijati tekmovalnosti, ker bo s tem že prišel v stik v šoli ali kje drugje. Razloži mu, da je vsak človek enota zase in vsak je različno hiter, različno močan, in nihče ni zaradi tega boljši ali slabši. Vse ima svoje prednosti in slabosti.

Že ko shodi, ga na sprehodu raje kot v vozičku posedi na kolo, tako da bo vmes imel možnost sam vstati in hoditi. Že ko zna sedeti, ga lahko sabo vzameš v hribe, nato pa postopoma ko shodi, naj naredi par korakov sam. Z njim raziskuj naravo in mu pokaži prelepe razglede. Z vsakim gibanjem se razvija, postane samostojnejši in bolj samozavesten.

Super je, če se skupaj udeležita kake telovadbe. Za predšolske otroke naj bo to res vadba, ki je čimbolj sproščena in nima veliko pravil, da je v bistvu igra. Z otrokom lahko telovadiš tudi na vaškem igrišču: se podiš enkrat ti za njim, enkrat on za tabo. Tudi v doma v dnevni sobi je priložnost za telovadbo: prevali, dvigovanje, odrivanje, kotaljenje žoge, naredimo slalom iz igrač.

Tekmovanje? Vsaka tekma je tekmovanje. Otroku razloži, da je ta dogodek zato, da preveri svoje sposobnosti, ne pa zato da bo prehitel ali premagal recimo Vitana iz skupine ježki. Povej mu, da je tekmovanje zabava, kjer se srečajo podobno misleči in skupaj telovadijo. Naj bo hitrost ali neka sposobnost le zabava, ne pa da na otroka pritiskamo in pričakujemo da bo zmagal. Razloži mu, da nekateri ljudje, torej tudi otroci, ne bodo nikoli hodili oz. so drugače gibalno ovirani, jih pa vseeno lahko vključimo v igro oz. gibanje. Zato naj bo hvaležen za vsak korak, ki ga lahko naredi sam.

Na voljo je veliko športnih prireditev (tekmovanj), ki so pripravljena za namene zabave. Take vrste zabave so recimo teki za otroke. Otroka lahko navdušiš za ta dogodek tako, da se oba športno oblečeta, se postavita na tej prireditvi z ostalimi sodelujočimi na štartno črto, se primeta za roke in tečeta. Vmes ne pozabita na smeh in spodbujanje.

Gibanje je zabava, s katero ohranjamo in krepimo zdravje. Za otroka in zate je to priložnost, da se še bolj povežeta in mu tako privzgojiš navado gibanja.

 

vitaaaan