Novice, Zanimivosti

Alga spirulina

Kraljica beljakovin

Algo spirulino poznamo že približno 3,5 milijarde let. Vsekakor je znana po tem, da ne deluje le čistilno, ampak predvsem krepilno. Predvsem vegetarijanci bi morali uživati algo spirulino. Imenujejo jo tudi proteinska kraljica, ker vsebuje od 65-71 % rastlinskih proteinov. Poleg tega vitamin A (beta karoten), B1, B2, B6 in vitamin K. Posledica vitamina K so lahko akne in težave s kožo. Rastlinska oblika vitamina A je beta karoten. Spirulina je tudi obilen vir klorofila, naravnih soli, encimov, železa, kalcija, mangana, fosforja, selena, natrija in cinka. Je pa edina zelena hrana, ki vsebuje GLA – gamalinolensko kislino. Najbogatejši vir GLA ima sicer materino mleko, zato je alga spirulina toliko bolj primerna za otroke, ki niso bili dojeni. GLA močno pomaga pri premagovanju in preprečevanju alergij. Spirulina vsebuje tudi žveplo, ki krepi imunski sistem, poveča fizično moč in vitalnost. Žveplo je 4. najpomembnejši mineral v telesu. Čeprav spirulina vsebuje vitamin B12, so po raziskavah sodeč dokazali, da uživanje spiruline ne poveča bistveno količine B12 v človeški krvi, zato je potrebno poiskati drug vir tega vitamina.

Skrbi za kri in srce

Spirulina pomaga povečevati energijo in zmanjševati nivo holesterola v krvi. Pripomore tudi k zmanjšanju bolezni srca in ožilja. Hkrati pa vzposdbuja nastajanje rdečih krvnih celic. Močno zvišuje nivo hemoglobina in izboljšuje kakovost krvi. Dokazano je bilo tudi, da vzpodbuja rast probiotikov v telesu, torej ohranja naše zdravje prebavil. Če deluje prebava dobro, potem se vsi postopki v telesu lažje sprožijo – od izgubljanja teže do boljšega počutja.

Spirulina izjemno čisti jetra in če še vedno ne veš, katero superživilo jemati, je alga spirulina vedno pravi odgovor. Primerna je za popolnoma vse ljudi. lahko jo toplotno segrevamo, dodamo v smutije, čokolado, napitke, k zmečkani banani, vročo čokolado,…

Priporočljiva količina:

– začetniki in otroci od 3-5 gramov dnevno

– mladostniki od 6-10 gramov dnevno

– terapevtska doza od 11-20 gramov dnevno

– aktivni športniki od 30 gramov in več dnevno.

(Za predstavo – ena čajna žlička je 5 gramov)

 

Nakup spiruline v prahu ali  tabletah (stisnjenkah).